İstanbul'un en sıradışı camileri

cami

İstanbul şüphesiz Osmanlı zamanından günümüze ulaşan muhteşem mimari ile inşa edilmiş camilerle dikkatleri üzerine topluyor. Osmanlı mimarisine ait bir çok eserin bulunduğu mega kentte gelişen ve değişen şehircilik anlayışı ve insanların ihtiyaçlarına bağlı olarak geçmiş dönemlerin ihtişamlı camileri yerini daha modern çizgilere ve kullanılabilirliğe yönelik tasarımlara bıraktı. Mimari çizgileri ve sıra dışı görünüşleriyle hemen herkesin ilgisini çeken yeni nesil camiler İstanbul’da birçok ilçede yükseldi ve yükselmeye devam ediyor.

YEŞİL VADİ CAMİİ

Görünüşüyle ilgi uyandıran camilerden bir diğeri de Ümraniye’de bulunan Yeşil Vadi Camii. Adnan Kazmaoğlu tarafından tasarlanan caminin inşaatı 2010 yılında tamamlandı. Yeşil Vadi Camii’nde bulunan iç içe geçmiş iki yarım kürenin büyüğü ahireti, küçüğü dünyayı simgeliyor.

İstanbul'un en sıradışı camileri

VALİDE SULTAN CAMİİ

Aksaray’da bulunan Pertevniyal Valide Sultan Camii neogotik tasarımıyla klasik camilerden farklı bir mimariye sahip. Planlarının Sarkis Balyan’ın çizdiği ve Montani’nin mimarlığını üstlendiği eser, Çırağan Sarayı’nda olduğu gibi Gotik tarzdan Hint mimarisine kadar Türk mimarisi de dahil olmak üzere çeşitli mimari tarzların karışımından meydana gelmiştir.

İstanbul'un en sıradışı camileri

MEHMET ÇAVUŞ CAMİİ

Kadıköy’de bulunan Modern Mehmet Çavuş Camii’nde geçmişten bugüne kültürümüzde bulunan tasarım anlayışı, ana kubbede kendini göstermiş. Kubbenin dört tarafı, üçerli yatay beşik örtü sistemiyle sarılmış. Son cemaat yerinde beşik örtü mimari tarzı kullanılmış. Mimarlığını Prof. Dr. Şevket Sunar’ın üstlendiği eserin yapımı 1997’de tamamlandı. Kütüphaneye de sahip olan cami, günümüz şehirleşmesinde az görülür cinsten, otopark imkânına da sahip.

İstanbul'un en sıradışı camileri

MEDİNE MESCİDİ CAMİİ

Ataşehir’de Kayışdağı’nın kaygan zeminine uygun olarak üçgen sistemle temeli atılan Medine Mescidi Camii sıra dışı kubbesi, çift minaresi ve geometrik tarzıyla sadece bölge için değil İstanbul için de dikkat çekici bir unsur durumunda. Dünya üzerinde 702 esere sahip Mahmut Sami Kirazoğlu’nun mimarlığını yaptığı caminin yapımı 2013 yılında tamamlandı.

İstanbul'un en sıradışı camileri

ŞAKİRİN CAMİİ

Üsküdar Karacaahmet Mezarlığı’nın girişinde yer alan Şakirin Camii’nin tasarımında İslam dinine vurgu yapmak adına sade bir tasarım tercih edildi. 35 metre yüksekliğinde iki minaresi var. Mimari proje tasarımını Hüsrev Tayla’nın yaptığı yapı, Türk-İslam sanatının en güzel örneklerini günümüzün modern çizgileriyle birleştiriyor.

İstanbul'un en sıradışı camileri

DUMANKAYA CAMİİ

Pendik sınırlarında kalan Dumankaya Camii, Osmanlı mimarisinde sıkça rastlanan yapıdan vazgeçilerek keskin ve köşeli hatlarla imar edilmiş. Esere ait bir diğer dikkat çekici özellik minber olmayışı. Minber yerine genelde mihrabın sağ tarafında yer alan ve cemaate vaaz verilen kürsünün bir benzerine yer verilmiş. Yapımı 2009 yılında tamamlanan camiye tam bir geometri hâkim. Kıble ekseni doğrultusunda simetri kendini hemen belli ediyor. Ortada durup sağa dönüp bakıldığında ne görülüyorsa, sola bakıldığında da bire bir aynısı görünüyor.

İstanbul'un en sıradışı camileri