İstanbul’un gizli polisleri

İstanbul’un gizli polisleri

Kimi küpeli, kimi uzun saçlı... Kimi kestaneci, kimi simitçi, Kimi Milli Piyangocu... Şık bir kafede garson, büfede dönerci, pazarda satıcı... Maçta taraftar, stat önünde köfteci..

İstanbul'da sokak suçlarında büyük oranda azalma var. İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün verilerine göre; gasp yüzde 80, kapkaç yüzde 75, hırsızlık yüzde 50 azaldı. İstanbul'u güvenli hale getiren ise 'Güven Timi' ve 'Önleyici Hizmetler Amirlikleri' oldu. Kentin kalabalık yerlerinde çeşitli rollere bürünerek görev yapan 1240 sivil polis suçlara anında müdahale ediyor. Kimse onların polis olduğuna inanmıyor. Kimi küpeli, kimi uzun saçlı... Kimi kestaneci, kimi simitçi, Kimi Milli Piyangocu... Şık ve kalabalık bir kafede garson, büfede dönerci, pazarda satıcı... Maçta taraftar, stat önünde köfteci, midye dolmacı... Ünlü bir alışveriş merkezinde tezgahtar...

Halkın arasına karışan sivil polisler

Hüseyin Çapkın, 2009 Haziran'ında İstanbul Emniyet Müdürü olur olmaz Asayiş Hizmetleri'ni yeniden yapılandırdı. Bu yapılandırma içinde önemli bir yeri olan 'Güven Timleri'nin fikir babası da bizzat Hüseyin Çapkın. Çapkın ilk olarak Adana Emniyet Müdürü'yken polisi sokağa çıkarmış. Değişik rollerde halkın arasına karışan sivil polisler o kadar çok suçluyu kıskıvrak yakalamış ki Hüseyin Çapkın her gittiği görev yerinde bu timleri hayata geçirmiş. Çapkın'ın, İzmir Emniyet Müdürü olduğu dönemde birlikte çalıştığı ve 'Güven Timleri'nin sorumluluğunu verdiği Yener Ülgütol bugün İstanbul Asayiş Şube Müdürü. İstanbul'daki 'Güven Timleri'nin sorumluluğu Asayiş Şube Müdür Yardımcısı olan Dursun Güneş'te. Dursun Güneş de Yener Ülgütol gibi Hüseyin Çapkın ile İzmir'de birlikte çalışmış deneyimli bir polis.

2000'e çıkarmak niyetindeyiz

"Şu an 'Güven Timi'nde görev alan 1240 sivil polis İstanbul'a yayılmış, halkın arasına karışmış durumda. Kalabalığın yoğun olduğu yerler ve saatlerde görev yapıyorlar. Bu sayıyı yaza 1500, önümüzdeki kışa 2000'e çıkarmak niyetindeyiz. Temel kural suçluyu suçüstü yakalamak olduğu için 'Güven Timi'nde görev alan polisler kılık kıyafet konusunda serbest; ister tek kulağına ister çift kulağına küpe taksın, ister yırtık blue jean, ister parmak arası terlik giysin, ister saçını uzatsın, isterse bir de örsün. Ama kıyafetlerini görev yaptıkları bölgeye göre giymeleri gerekiyor ki polis görüntüsü vermesinler."

'Güven Timi' İstanbul'da nerelerde?
"İstiklal Caddesi, Kadıköy Çarşısı, Eminönü Meydanı, Bağdat Caddesi gibi büyük meydanlarda, büyük semt pazarları, toplu ulaşım araçları, metrobüs, vapur iskeleleri, büyük alışveriş merkezleri (Akmerkez, İstinyepark, Kanyon, Tepe Nautilus, Caroussel, Cevahir v.b) gibi halkın yoğun olduğu yerlerde görev yapıyor. Maçlarda, mitinglerde mutlaka varız. Hatta arkadaşlarımız bir hastanede sahte doktor yakaladı. Uzun süredir o hastanede doktor gibi hasta muayene eden bir kadındı ve burada görev yapan 'Güven Timi' tarafından yakalandı." (Posta)