İtalya çıkardığı kanunla koalisyonu yasakladı
Ajanslar

1

İtalya, Türkiye'de de bir dönem büyük sıkıntılara neden olan ve 7 Haziran seçimleri öncesinde muhalefetin ısrarla yeniden tartışma konusu yapmaya çalıştığı koalisyon hükümetlerine artık bir son verebilmek için tarihi bir adım attı.

İtalya'nın genç Başbakanı Matteo Renzi, ülkesini istikrara kavuşturacağını söylediği Italicum adı verilen yasayı mecliste onaylatmayı başardı. 630 sandalyeli mecliste, 334 milletvekili 'evet' oyu verdi. 61 'ret' oyu çıkarken, 4 milletvekili 'çekimser' kaldı. Kabul edilen düzenleme, ülkeyi koalisyon krizlerinden kurtarmayı öngören seçim yasası değişikliğini kapsıyor. 2016'dan itibaren yürürlüğe girecek yeni seçim yasasına göre, tek bir siyasi hareketin beş yıllığına göreve gelmesi öngörülüyor. Ülkede artık yüzde 40 ve üzeri oya ulaşan parti, 630 sandalyeden 340'ına sahip olacak. Hiçbir partinin yüzde 40'ı aşamaması halinde ise en yüksek oyu alan iki parti arasında, ikinci tur seçimine gidilecek.

SÜREKLİ 'HAYIR' DEMEYENLER

Ülkesinde bugüne kadar görev alan koalisyon hükümetlerinin yasama ve yürütmeyi yavaşlattığını savunan Başbakan Matteo Renzi, İtalicum'un yasalaşmasının ardından şu değerlendirmelerde bulundu: "İtalya'nın sürekli 'hayır' demeyen insanlara ihtiyacı var. Yeni yasa seçimi kimin kazandığına, 5 yıl kimin iktidara geleceğine netlik getirecek. Ekonomide inovasyon için siyasi istikrar şart."

Kurumsal Reform Bakanı Maria Elena Boschi de görevlerinin tamamlandığını belirterek, artık seçimlerin ilk gününde kimin kazandığının belli olduğu bir yasaya sahip olduklarını vurguladı. Yasanın, hükümetin reformlar konusunda ne kadar ciddi olduğunu da gösterdiğini kaydeden Boschi, "Bize 'başaramayacaksınız' dediler, ama başardık" diye konuştu.

BARAJ YENİDEN BELİRLENDİ

Yeni yasada, seçim barajı ülke genelinde tüm partiler için yüzde 3 olarak belirlendi. Italicum ayrıca kadın milletvekili sayısının da artmasını sağlayacak.

69 YILDA 63 HÜKÜMET

İtalya'da, neredeyse tamamı koalisyon olmak üzere, son 69 yılda 63 hükümet kuruldu. Özellikle 20 yıldır geniş koalisyon ve ittifak hükümetleriyle yönetilen İtalya'da, son 4 yılda ise ekonomik ve siyasi krizlerin etkisiyle, biri teknokrat olmak üzere 4 farklı hükümet görev yaptı. Bu arada anketler, bugün yeni yasayla seçime gidilmesi halinde, koalisyon hükümetinin çatı partisi olan Demokrat Parti'nin (PD) tek başına iktidara geleceğini gösteriyor. Başbakan Renzi'nin lideri olduğu PD, anketlerde yüzde 37-40 bandında seyrediyor. Renzi hükümeti, 2018 yılına kadar görevde kalacak. Ancak yeni yasanın yürürlüğe girmesinin ardından erken genel seçime gidilmesine kesin gözüyle bakılıyor.