İtalya'da cumhurbaşkanı seçimleri 4. tura kaldı

italya cumhurbaşkanı

Ülkedeki Cumhurbaşkanlığı Seçim Kanuna göre, çift kanatlı parlamentonun üst kanadı Cumhuriyet Senatosu üyesi 315 senatör ve 6 hayat boyu senatör, alt kanat Temsilciler Meclisine üye 630 milletvekili ile 20 idari bölgeden gelen 58 temsilcinin katılımıyla oluşan bin 9 üyeli cumhurbaşkanını seçecek olan meclis, öğleden sonra üçüncü tur oylama için toplandı.

Oy kullanma işleminin ardından açık şekilde sayılan oyların sonucunu, oturumu yöneten Temsilciler Meclisi Başkanı Laura Boldrini açıkladı.

3'TE 2 ÇOĞUNLUK YİNE SAĞLANAMADI

Cumhurbaşkanı seçilebilmek için ilk üç turda gerekli olan üçte iki çoğunluğu kazanma koşulunun geçerli olduğu son turda oyların büyük bölümü, önceki iki turdaki gibi “boş”a gitti. Bin 9 seçici delegeden 969’unun oy kullandığı üçüncü turda, 513 seçici delege boş oy attı.

Seçici delegelerin, cumhurbaşkanı olarak görmek istedikleri kişilerin isimlerini kapalı kabinde mühürlü kağıda kurşun kalemle yazması yöntemiyle yapılan seçimde, aday gösterilen isimlerden en çok oyu muhalefetteki 5 Yıldız Hareketi'nin adayı Ferdinando Imposimato, 126 oyla elde etti.

Seçimin sonuçlanması için üçte iki çoğunluğun arandığı bu turda da hiçbir adayın 673 sayısına ulaşamaması nedeniyle 12'nci cumhurbaşkanı yine belirlenemedi.

Boldrini, bundan sonra salt çoğunluk aranacağını belirterek, meclisin dördüncü tur için yarın TSİ 10.30’da toplanacağını açıkladı.

Turların ardından açık tasnif yöntemiyle yapılan oy sayımında, Roma’nın efsanevi futbolcusu 38 yaşındaki Francesco Totti’ye de oy çıktığı ancak yıldız oyuncunun 50 yaşın altında olması nedeniyle adaylık kriterine uymadığı için adının okunmadığı bildirildi. Totti gibi spor camiasından İtalya Milli Olimpiyat Komitesi Başkanı Giovanni Malago’ya da oy verildiği görülürken İtalyan sinema ve televizyon yıldızı Sabrina Ferilli’ye de oy çıkması dikkati çekti.

DÖRDÜNCÜ TURDA FAVORİ: MATARELLA

Büyük Seçici Meclis’te 446 sandalye ile en fazla delegeye sahip olan iktidardaki Demokrat Parti’nin şu ana kadar belirlediği stratejinin tuttuğu görülüyor.

Buna göre, ilk üç turda üçte iki çoğunluk aranması dolayısıyla boş oy atmayı tercih eden Demokrat Partililer, yarın tüm gücüyle diğer merkez ve sol partilerin desteğini alarak Anayasa Mahkemesi Yargıcı 73 yaşındaki Sergio Matarella’yı seçtirmeye çalışacak.

Basında çıkan haberlerde, Renzi ve partisinin, Matarella’yı seçtirmek için gereken 505 oyun bir hayli üzerine çıkarak seçimi yarın tamamlamayı hedeflediği ifade ediliyor. Bu nedenle Başbakan Renzi ve ekibinin, cumhurbaşkanı seçimini Matarella lehine sonuçlandırmak için iktidar ortakları Yeni Merkez Sağ Hareketinin lideri Angelino Alfano’ya baskı yaptığı da kulislere yansıdı.