İtalya'da İslam Müzesi tartışması

İtalya'da İslam Müzesi tartışması

İTALYA Başbakanı Enrico Letta, geçen hafta Katar'da Emir Şeyh Hamad Bin Halife El Tani ile yaptığı görüşmeden sonra Venedik'teki tarihi Büyük Kanal'da İslam Müzesi açılacağını açıklamıştı.

Letta'nın Katar Emiri'nin “özel isteğine” olumlu yanıt verdiği plana göre, turistlerin akınına uğrayan Büyük Kanal'da Rialto köprüsü yakınındaki tarihi “Pescheria” yalısı Katar Emirliği tarafından satın alındıktan sonra İslam müzesine dönüştürülecek.

'SABAH-AKŞAM PROTESTO EDERİZ' ÇIKIŞI

Venedik Belediye Başkanı Giorgio Orsini, Başbakan'ın açıkladığı projeyi memnuniyetle karşıladığını söyleyerek “Müze, Venedik'in kültürler ve dinler arası diyaloga açık olduğunun göstergesi olacak” yorumunda buldu. Ancak sağcı ve İslam karşıtı Kuzey Birliği partisi, İslam Müzesi'nin inşaatı başlarsa, sabah akşam yalının önünde eylem düzenleyeceklerini ve belediye başkanını protesto edeceklerini açıkladı.

'KUTSAL KANI DÖKÜLEN VENEDİKLİLERE HAKARET'

Kuzey Birliği Senato Grup Başkanı Massimo Bitonci, 1571 yılında Osmanlı İmparatorluğu'nun yenilgiye uğradığı İnebahtı Deniz Muharebesi'ni hatırlattığı konuşmasında şunları söyledi: “Yüzyıllarca Venedik İslam'la çatıştı. Haçlı Seferleri düzenlendi. Bu tür bir müze tarihin akışını değiştiren, Osmanlı'ya karşı elde edilen İnebahtı zaferinde en çok kutsal kanı dökülen Venediklilere hakarettir.

'LETTA YATIRIMLARA KARŞI ÖDÜN VERDİ'

Başbakan Letta, İslam dünyasına Doha'nın İtalya'da yapacağı yatırımlara karşı ödün verdi. Katar'la 500 milyon euro'luk anlaşma yapılması başka, Venedik'te İslam Müzesi'nin açılması başka. Gerçekten utanç verici bir olay. Müzenin yapılmasını engelleyeceğiz. Onun yerine Venedik'in hastaneleri onarılırsa daha makbule geçer.”

VATİKAN DESTEĞİ

Vatikan'ın Başbakan'ı Başpiskopos Pietro Parolin, dinle rarası diyalog ışığında Venedik'te İslam Müzesi'nin açılışının yapıcı bir girişim olduğunu ve desteklediklerini açıkladı. Ancak Parolin, İslam ülkelerinde de Hıristiyanlığa karşı aynı saygının gösterilmesini istedi.