İttifaklar seçmeni nasıl etkiliyor
ensonhaber.com

31 Mart yerel seçimlerine, artık sadece 33 gün kaldı. Ancak anket şirketleri, seçim sonuçları için net bir tahmin yapmakta zorlanıyor.

Partilerin ittifak yapması ve hem bazı bölgelerde ayrı ayrı hem de bazı bölgelerde farklı adaylar çıkarmaları, seçim sonuçlarının tahmin edilmesini neredeyse imkansızlaştırıyor.

CHP YAPTIRDIĞI ANKETLERE ŞAŞIRIYOR

Geçtiğimiz günlerde CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, "Gelen anketlere inanamıyoruz, anketörlerde mi sorun var, hata mı yapıldı diye kaygılanıyoruz. İstanbul, Ankara, Adana, Antalya'da öndeyiz." demişti.

İttifaklar seçmeni nasıl etkiliyor

ANAR Genel Müdürü İbrahim Uslu, BBC Türkçe'ye verdiği röportajında, bu durumun "öngörülemez" sonuçlar yaşatıp yaşatmayacağı sorusunu cevapladı.

"SEÇMEN SİSTEME AŞİNA DEĞİL"

ANAR Genel Müdürü, bu soruya şu cevabı verdi: "İttifak nedeniyle ilk başlarda seçmenlerin kafası karıştı. Sisteme aşina değil. Kendi partilerinden olmayan, tanımadıkları adaya oy vermeleri istendi. Bir dönem, kararsızlık oranı çok yüksek çıkıyordu. Hala bazı seçim çevrelerinde yüksek.

19 ŞUBAT'TA YENİ ADAY ÇIKTI

Örneğin 19 Şubat'a kadar, bir partinin adayı biliniyordu. Ama 19'unda ittifak genişledi, aday değişti. Seçmen tavrını düşünün. Henüz ilk başta açıklanan adaya adapte olamamışken, yeni bir aday açıklanıyor. Dolayısıyla yeni bir adayı benimsemeniz, oy verecek hale gelmeniz kolay bir iş değil. İlk başlarda belediye meclislerinde tek liste mi olacak, çift liste mi olacak belliydi. Ama son noktada bazı yerlerde tek listeye döndü.

SEÇMEN KARARINI SON 10 GÜN VERECEK

O yüzden seçmenin, bu tabloyu sindirmesi son dakikaya kadar sürecek. O nedenle bir rakam, oy oranı söylemek yerine, seçmen eğilimi yapmak daha doğru. Seçmen, kararını esas olarak 10 gün kala verecek. Çünkü kanaatini, çok önce vereceği bir atmosfer yaşanmıyor. Mersinlileri düşünün; bir partinin göstermek istediği isim, aday olamadı, sonra başka partiden tekrar aday oldu.

Yüksek Seçim Kurulu'nun ne karar vereceği, ne olacağı konusu belirsiz. (Burhanettin Kocamaz'ın adaylığı YSK tarafından reddedildi.) O nedenle ancak son 10 günde isabetli tahmin yapılabilir. 15 gün önce bulgulanmış rakamlar, sandıktan çıkacak demek büyük iddia olur. Daha önce seçimlere 4 ay kala seçmen kararını verebiliyordu, ama şimdi (seçmen) sandığa gidilecek en yakın zamanda kararını verecek."