İyot yetersizliği öğrenme güçlüğüne neden oluyor

İyot yetersizliği öğrenme güçlüğüne neden oluyor

Okul çağı çocuklarının başarısında yeterli ve dengeli beslenme büyük önem taşıyor. Sağlıklı olan öğrenciler daha kolay öğreniyor, daha zinde oluyor. Öğrencilerin öğrenmesini etkileyen en önemli konulardan biri de iyot eksikliği.

Yapılan araştırmalar iyot yetersizliğinin öğrencilerin okul performansını düşürdüğünü ve zekâ düzeyini etkilediğini ortaya koyuyor. Dünya sağlık otoriterleri iyot eksikliğinden kaynaklı hastalıklardan korunmak için de iyotlu tuz tüketimine dikkat çekiyor.

Bir tuz şirketi sahibi Vedat Özdemir, tuzun dengeli kullanımının şart olduğunun altını çizerek, Türkiye'de iyotlu tuzun kullanımının yaygınlaşması gerektiğini ifade etti.  Özdemir, "İyot, insan vücudunda çok az bulunan, normal büyüme ve gelişme için gerekli olan önemli bir mineraldir. Yetersiz iyot alımı birçok hastalığa ve sağlık sorununa neden olmaktadır. Türkiye'de besinlerin yetiştiği toprak ve sudaki iyot yetersizliği nedeniyle kişilerin günlük iyot ihtiyaçlarını karşılamaları için iyotlu tuz kullanmaları gerekmektedir" görüşünü kaydetti.

740 MİLYON KİŞİYİ İLGİLENDİRİYOR

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre günlük gereksinim olan iyot yeterince alınamadığı için 740 milyon insan iyot yetersizliği hastalıklarından etkileniyor. Tahminlere göre, her yıl doğan yaklaşık 40 milyon çocuk, annelerinin diyetinde yeterince iyot olmadığından farklı ölçülerde zihinsel gerilik riskiyle karşı karşıya kalıyor. Bunun engellenmesine yönelik olarak bireylerin günlük iyot ihtiyaçlarının karşılanması ve sorunların çözümü için tuzun iyotla zenginleştirilmesi yoluna gidiliyor. Bu yöntemle, ülkemiz çocuklarını tehdit eden iyot yetersizliğine bağlı hastalıklar, yetersiz gelişme gibi sorunların önlenmesi amaçlanıyor.