İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden Kordon açıklaması
DHA

hdh

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden konuyla ilgili yapılan yazılı açıklamada, Büyükşehir Meclisi’nde kat adetlerini artıracak ve yoğunluk artışına neden olacak herhangi bir imar planı değişikliği veya plan notu ilavesi kararı alınmadığı vurgulandı.

Belediye Meclisi’nden geçirilen hükmün, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ’uyulması zorunlu’ yönetmelik maddesi olduğuna dikkat çekilerek, yönetmeliğin dörtte üçü yapılaşmamış imar adalarını kapsadığını belirtildi.

BELEDİYELER UYMAK ZORUNDA

Büyükşehir Belediye Meclisi’nin sadece, Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği’nin kat yüksekliğine ilişkin tanımına uyulması kararını aldığına dikkat çekilen açıklamada şöyle denildi: "Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanarak 2013 yılında yürürlüğe giren Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği hükümlerine 81 ildeki bütün belediyeler uymak zorundadır. Şöyle ki; Yönetmeliğin 2’nci maddesinde, bu yönetmeliğin genel hükümler, tanımlar ve ruhsata ilişkin hükümlerinin imar planları ve idarelerin çıkaracakları yönetmeliklerle değiştirilemeyeceği belirtilmekte olup, belediyelere sadece bunların dışındaki hükümlerde düzenleme yapma yetkisi verilmektedir. Kat Yükseklikleri de bu yönetmeliğin ’Tanımlar’ bölümünde yer almaktadır. Tüm Türkiye’de uygulanmakta olan Yönetmeliğin 16/11 maddesinde; dörtte üçü yapılaşmamış olan imar adalarında yeni yapılacak yapılarda kat yüksekliklerinin ve bina yüksekliklerinin ne şekilde hesaplanacağı açıklanmaktadır. Ancak imar adasının dörtte üçünün yapılaşmış olması halinde, mevcut teşekküle uyulacağı belirtilmektedir. Ayrıca, hiçbir şekilde planda belirtilen kat adedinin ve yapı yoğunluğunun artırılamayacağı kesin hüküm olarak yer almaktadır. Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği’nin değiştirilemez hükmü olan kat yükseklikleri tanımı ile ilgili olarak, Büyükşehir Belediye Meclis kararı ile 30 ilçede uygulama birliği sağlanmıştır."

MİMARLAR ODASI TEPKİ GÖSTERMİŞTİ

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın kat yüksekliklerini arttıran yönetmeliği, Büyükşehir Belediye Meclisi aynen onaylamıştı. Bakanlığın yönetmeliğinde kat yükseklikleri arttırıldığından, 8 kat imarlı Kordonboyu’nda 8 katlı yapılacak yeni binaların 10 metre daha yüksek olacağını belirten Mimarlar Odası tepki göstermişti.

Haber Kaynağı: Demirören Haber Ajansı (DHA)