İzmir'de kenevirden abiye ve gelinlik yaptılar
AA

Kenevirden elde edilen kendir ipini kullanarak pantolon, etek gibi günlük giysilerle abiye ve gelinlik gibi özel gün giysileri tasarlayan İzmir Olgunlaşma Enstitüsü, kenevirin giysi üretiminde kullanımının artırılarak ekonomiye kazandırılabileceğine dikkati çekti.

KÜLTÜREL DEĞERLERİ YAŞATIYORLAR

Enstitü, yerli dokumalar konusunda farkındalık oluşturmak, bu dokumaların sağlık açısından önemini vurgulamak ve kültürel değerleri yaşatmak için 3 yıl önce başlatılan projeyi tamamladı.

'Karadeniz'den Ege'ye İlmek İlmek' projesi kapsamında Ege Bölgesi'nin kültürel değeri Ödemiş ipekli dokumaları ile Karadeniz yöresine özgü, kenevirden elde edilen kendir ipliği ile dokunan Rize bezini (feretiko) giysilerde buluşturdu.

Kenevirden 'abiye ve gelinlik' yaptılar VİDEO

İzmir'de kenevirden abiye ve gelinlik yaptılar

KOLEKSİYON YAPTILAR

Yöresel motiflerle güncel çizgileri buluşturan tasarımlarla pantolon, ceket, elbise, etek gibi günlük giysiler ile abiye ve gelinlik gibi özel gün kıyafetleri dikildi. Proje sonunda 45 parçalık bir koleksiyon oluşturuldu.

GELENEKSEL MOTİFLERLE SÜSLENDİ

Böylece yöresel kumaşların hem özel gün yapımına hem de günlük kullanıma uygun olduğu ortaya konuldu.

Geleneksel motiflerle süslenen gelinlik de yöresel dokumaların özel kıyafete dönüşeceğini gösterdi. Gelinliğin bedeni feretikodan yapılırken, duvakta Ödemiş'in ipekli dokuması kullanıldı.

İzmir Olgunlaştırma Enstitüsü Müdürü Şule Aydın, enstitünün kuruluşundan bu yana geleneksel Türk el sanatlarını yaşatmak ve yaygınlaştırmak üzere faaliyetlerini sürdürdüğünü anlattı.

İzmir'de kenevirden abiye ve gelinlik yaptılar

"KADIN İSTİHDAMINI DESTEKLİYORUZ"

Bu kapsamda feretiko ile Ödemiş ipeğini buluşturduklarını belirten Aydın, "Projenin bir kaç amacı var. Yerel dokumalara dikkati çekmeyi, endüstriyel kumaşların yanında sağlıklı dokumaların önemine vurguda bulunmayı, kadın istihdamını desteklemeyi ve iki kültür hazinemizi sandıklardan çıkarıp gelecek nesillere aktarmayı hedefledik. Bu çalışma olgunlaşma enstitülerinin doğal dokumaları günlük giysiye dönüştürdüğü bir çalışma, bu konuda öncülük yaptık." ifadelerini kullandı.

"SAĞLIK AÇISINDAN FAYDALI"

Aydın, günlük giysi üretiminde kolayca kullanılabileceğini ortaya koydukları feretikonun sağlamlığının yanı sıra teri emme ve dışarıya atma, vücuttaki elektriği atma gibi sağlık açısından faydalı özellikler de taşıdığını aktardı.

"GÜNLÜK GİYSİLER KULLANDIK"

Aydın, "Sayın Cumhurbaşkanımızın kenevir üretimine dikkati çektiği günlerde biz de doğal dokumaların yaygınlaştırılması için bir öncülük gerçekleştirdik. Bu dokumaları günlük giysilerde kullandık. Abiyede, gelinlikte de kullanabilir miyiz diye kumaşın dokuma esnasında farklı versiyonlarını denedik ve çok da başarılı oldu.Tam da kenevir üretiminin desteklendiği bugünlerde bu kumaşın ekonomiye nasıl dönüşeceğini göstermiş olduk. Üretilen kenevirlerin kıyafetlere dönüşeceği günler de çok yakında, hep birlikte göreceğiz." diye konuştu.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)