İzmir'de şiddetli yağış düdene neden oldu
AA

Sağanak yağışın en çok etkili olduğu ilçelerden Menderes'e bağlı Karakuyu Mahallesi'nde, bazı tarım arazilerinin su altında kalması sonucu meydana gelen sıra dışı görüntüler ilgi çekiyor.

SU AKIŞI YENİDEN BAŞLADI

İlçeye yaklaşık 20 kilometre uzaklıktaki köy çıkışındaki arazide oluşan düdenlere, tekrar su gitmeye başladı.

Düdenlerde oluşan su akıntısı drone ile görüntülendi.İzmir'de şiddetli yağış düdene neden oldu

DÜDEN NEDİR

Kalkerli arazide erime ile oluşan daire biçimli, kapalı çukurluklara düden denir. Düdenler, yer altı sularını birbirine bağlayan kanallardır. Düdenlere halk arasında su çıkan, su batan gibi adlar da verilir.

Menderes'te yeni bir düden daha oluştu VİDEO

İzmir'de şiddetli yağış düdene neden oldu

Karstik bölgelerde, karstik maddelerin sular tarafından çözünmesi veya mağara yanının çökmesi ile oluşan, birkaç metreden birkaç yüz metre derinliğe kadar ulaşabilen kuyu. Kireçtaşı, alçıtaşı gibi sularla eriyebilen taşların, tabakaların geniş yer tuttuğu, karstik bölgelerde oluşan çeşitli biçimde, türlü büyüklükte çanaklar.

İzmir'de şiddetli yağış düdene neden oldu

Düden, yerine göre değişmekle beraber batı dillerindeki dolin teriminin dilimizdeki karşılıklarının biridir. Düden kelimesi, yurdumuzun birçok yerinde yaygındır. Düdenin eskiden beri kullanıldığ bilinmektedir Yüzlerce yıl önceki kaynaklarda düden; bataklık, girdab anlamına gelmiştir.

İzmir'de şiddetli yağış düdene neden oldu

Düdene benzer birtakım çukurluklara, yurdumuzda obruk adı da verilir. Düdenler türlü derinlikte olur. Düdenlerin kimisi doğruca suyun eritmesinden kimisi de mağara tavanlarının çökmesinden doğmuştur. Düdenlerin içinde sular birikerek göl olur ki, bunlara düden gölü adı verilir.

İzmir'de şiddetli yağış düdene neden oldu

Günün önemli gelişmeleri VİDEO

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)