İzmit Otogar-Sekapark Tramvay Projesi'nde son durum

e

Otogar ile Seka Park arasındaki güzergahta yolcu taşıyacak olan tramvayın güzergahı, Şahatbettin Bilgisu Caddesi olarak belirlenirken, bunun hemen ardından tramvayı güzergahını inşa edecek firma ile tramvay araçlarını yapacak firma ihale ile belirlendi.

ÇALIŞMA BAŞLADI

Tramvay için Otogar bölgesine kurulan şantiyede çalışmalar başlarken, bu çerçevede Polonya’dan tramvayın rayları geldi ve döşenmeye başladı. Rayların döşenmesi Otogar’dan başlayacak ve Seka Park’ta son bulacak. Bu süre içerisinde özellikle Şahabettin Bilgisu Caddesi üzerindeki binaların kamulaştırmaları yapılacak.

TELEKOM ŞUBATTA

Bilindiği gibi içerisinde Türk Telekom binasının da olduğu toplam 8 kamulaştırılacak bina var. Büyükşehir Belediyesi tramvay güzergahında yer alan Türk Telekom İl Binası’nı 3 milyon 26 bin 195 TL’ye kamulaştırdı. 387,5 metrekare arsa üzerinde 2 bin 481 metrekare inşaat alanına sahip 7 katlı binanın tahliye edilmesinin ardından 2016 yılının şubat ayında yıkılması planlanıyor. Büyükşehir Belediyesi de Türk Telekom’un şubat ayında Yahya Kaptan’da yapılan yeni binaya taşınmasının ardından bu binayı yıkacak.

GAR İLE SEKAPARK ARASINDA

Büyükşehir Belediyesi’nin kendi imkanlarıyla finanse ettiği tramvay projesi için Otogar ile Sekapark arasında Otogar-Yahya Kaptan, Kaymakamlık-N. Kemal Lisesi-Doğu Kışla, Valilik, Fuar, Yeni Cuma-Fevziye Camii-Gar-Sekapark güzergahı belirlendi.

AKÇARAY 2017’DE YOLCU TAŞIYACAK

Çalışmaların ardından 2017 yılı içinde Akçaray yolcu taşımacılığına başlayacak. Sekapark-Otogar arasında çift yönlü, 7,2 kilometrelik, 11 istasyondan oluşan güzergâhta yol alacak tramvaya; Kocaeli halkının internet üzerinden verdiği oylarla Akçaray adı verildi ve yine vatandaşın isteğiyle rengi turkuvaz olarak belirlendi.

GÜNDE 16 BİN YOLCU

Üretilecek araçların uzunluğu 32 m, genişliği 2,65 m ve yüksekliği 3,30 m olarak tasarlandı. İki yönlü hareket edebilen ve yüzde 100 alçak tabanlı üretilecek araçların maksimum hızı saatte 70 km, ortalama işletme hızı ise saatte 20 km olacak. Sekapark–Otogar arasında, açılış yılında 6 dakika sefer sıklığı ile günde 16 bin kişiyi taşımayı hedefleyen Büyükşehir Belediyesi, raylı sistem alanında yapacağı ilave yatırımlarla bu sayıyı her yıl artırmayı planlıyor.

300 YOLCU KAPASİTELİ ARAÇLAR

Şehir içinde hareket kabiliyetinin maksimum seviyede olabilmesi için 5 modülden oluşacak 300 yolcu kapasiteli tramvay araçları, tek yönünde 4 çiftli ve 2 tekli kapı bulunduracak. Akçaray; konfor, estetik ve çevre duyarlılığı ile Kocaeli halkının hizmetine sunulacak.

17 AYDA ARAÇLAR TAMAMLANACAK

İhaleyi kazanan yüklenici firmadan sözleşmenin imzalanmasından itibaren 12 ay sonra 1 araç, 14 ay sonra 2 araç, 15 ay sonra 3 araç, 16 ay sonra 3 araç ve 17 ay sonra 3 araç olmak üzere toplam 12 adet tramvay aracını teslim etmesi isteniyor.