İzmitli i10 gaza geldi

İzmitli i10 gaza geldi

Dünyanın önde gelen üreticileri arasına giren Hyundai, en küçük modeli i10'u (Ayten diye okunuyor) yeni nesliyle birlikte Türkiye'de üretmeye başladı. Güney Koreli otomotiv üreticinin İzmit'te banttan indirmeye başladığı araç, kısa sürede A sınıfının en çok satan modeli haline geldi. Bir üst sınıfı aşan donanımları, tasarruflu benzinli motorları ve konfor seviyesiyle sınıfının dikkat çeken oyuncuları arasına giren yeni araç, artık fabrika çıkışlı LPG seçeneğine kavuştu. Aracın LPG'li olduğunu başarılı şekilde gizleyen marka, adeta X-ray'de ötmeyen araç geliştirmiş..

Çift renkli kokpit çok şık

Markanın yeni yüzüyle tasarlanan i10, büyük hava girişiyle şekillendirilen tamponu ve çekik farlarıyla agresif bir görünüme sahip. Arka tasarımda da dikkat çeken geniş tampon ve profile taşan far grubu, şık tasarımı destekliyor. Aracın dış tasarımını gibi iç mekana da fazlasıyla özen gösterilmiş. Çok şık görünen çift renkli kokpitte bolca sert plastik kullanılıyor. İşçilik olarak sınıf standartlarının üzerinde olan kokpitte ergonomi çok başarılı. Uzunluğu 3.66 metre olan aracın iç hacmi beklentileri aşıyor. Ön ve arkada sunulan baş ve diz mesafesi, boyutlardan beklenmeyecek kadar başarılı. 252 litrelik bagaj da sınıf standartlarında.

SADECE 1.0 LİTRELİK BENZİNLİDE

Yen i10'da 1.0 ve 1.2 litrelik iki farklı benzinli ünite kullanılıyor. Bize konuk olan LPG'li seçenek, sadece manuel şanzımanlı 1.0 litrelik motorda kullanılıyor. 3 silindirli ünite, titreşimsiz çalışma karakteriyle dikkat çekiyor. Normalde 66 beygir güç ve 95 nm tork üreten motor, LPG'li versiyonda 67 beygir güç ve 90 nm tork değerlerine sahip. 5 ileri manuel şanzıman, rahat geçişleriyle dikkat çekiyor. Araç, LPG'li haliyle 0'dan 100 km/s sürate 15.2 saniyede (+0.3 saniye) ulaşıyor ve son sürati de saatte 153 kilometre (-2 km/s). Alt devirlerin biraz cansız olması dışında aracın kullanımı standart versiyonlardan farksız. Aracın yol tutuş yeteneği ve tamamı disklerden oluşan fren sistemi de sınıf standartlarının üzerinde.

TOPLAM MENZİL 1200 KİLOMETREYE YAKIN

LPG asıl hü­ne­ri­ni ya­kıt tü­ke­ti­mi di­sip­li­nin­de ser­gi­li­yor. Stan­dart ver­si­yo­nun 5.1 lit­re­lik or­ta­la­ma tü­ke­ti­mi, LPG kul­la­nıl­dı­ğın­da 6.5 lit­re­ye ula­şı­yor. Fa­kat LPG'­nin lit­re fi­ya­tı çok da­ha dü­şük. Ben­zi­nin lit­re fi­ya­tı 4.99 li­ray­ken, LPG için sa­de­ce 2.83 li­re öde­mek ye­ter­li. Do­la­yı­sıy­la araç ben­zin­le ki­lo­met­re­de 25.5 ku­ruş tü­ke­tir­ken, LPG'y­le bu ra­kam 18.4 ku­ru­şa ge­ri­li­yor. LPG de­po­su 27.2 lit­re hac­min­de. Bir baş­ka de­yiş­le LPG ile 400 ki­lo­met­re­nin üze­rin­de men­zil su­nu­lu­yor. Ben­zin de­po­suy­sa 40 lit­re. Sa­de­ce ben­zin­le de araç 780 ki­lo­met­re yol kat ede­bi­li­yor.

LPG FARKI 3 BİN 300 LİRA

Hyundai, yeni i10'de LPG farkını 3 bin 300 lira olarak belirlemiş. Aracın 34 bin 700 liralık fiyatı, LPG ile 38 bin lirayı buluyor. Bu fiyat, LPG dönüşümünü dışarıda yaptıranlara yüksek gelebilir. Fakat sistemin aracın garantini bozmaması ve çeşitli avantajları bunu görmezden gelmeye izin verebilir. Öyle ki aracın LPG göstergesi ve geçiş tuşu uluorta bir yerde değil. Benzin göstergesinin yanında ayrıca bir LPG göstergesi bulunuyor. Araç, direksiyonun solundaki bir tuşla LPG'li hale getirilebiliyor. Ayrıca LPG deposu, aracın altının kontrol edildiği yerlerde bile görünmüyor. Bu sayede istenilen her yere girip çıkmak mümkün.