Japonya: Çin donanmasıyla işbirliğine hazırız
AA

Takei, Washington'da düşünce kuruluşu Ulusal Asya Araştırmaları Bürosu'nda yaptığı konuşmada, iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesi için Japonya'nın deniz öz-savunma kuvvetleri ile Çin donanması arasında bir kaç yıl önce askıya alınan personel değişimi ve liman ziyaretlerinin yeniden başlatılması gerektiğini belirterek, "Kapılarımız açık." dedi.

Çin'in, Japonya'nın kontrolü altındaki adaların yakınındaki faaliyet alanını genişlettiğini savunan Takei, bu durumu "tehlikeli" olarak nitelendirerek, Çin'in denizdeki ve havadaki faaliyetlerinin kriz çıkarma riski taşıdığını öne sürdü.

Takei, Japon hükümetinin, Güney Çin Denizi'nde ABD Deniz Kuvvetleri ile eğitim yolculukları düzenlemeyi ve bölgesel donanmalarla çok yönlü tatbikat yapmayı planladığını dile getirerek, bunun, ülkesinin müttefiki ABD ile ortak devriye planladığı anlamına gelmediğini vurguladı.

ÇİN İLE JAPONYA ARASINDA DENİZ GERGİNLİĞİ

Japonya, bugün Çin'e ait 8 savaş uçağının tartışmalı Doğu Çin Denizi'nin üzerinde uçmasının ardından, Pekin'in askeri faaliyetlerini takibe devam edeceğini açıklamıştı.

Japonya Hükümet Sözcüsü Yoshihide Suga, Pekin yönetiminin tartışmalı Doğu Çin Denizi semalarında askeri faaliyetlerini genişletmemesi konusunda uyarıldığını duyurarak, Çin'in savaş uçaklarının Miyako Boğazı'ndan geçmesi üzerine Japonya'nın en az bir savaş uçağıyla karşılık verdiğini belirtmişti.

İkisi savaş, dördü bombardıman, ikisi de keşif uçağı olduklarını düşündükleri 8 uçağın uzun mesafeli gidiş gelişlerde Japon hava sahasını ihlal etmediğini savunan Suga, Çin uçaklarının ilk kez bu rotayı kullandığını, bunun tatbikat çerçevesinde yapılmış olabileceğini ancak Japonya'nın hava sahasının ihlali durumunda kesin karşılık verileceğini kaydetmişti.

Diğer yandan, Çin yerel medyasında yer alan haberlerde, uçuşun 40 uçağın katıldığı rutin bir tatbikatın parçası olduğu ileri sürülmüştü.

Doğu Çin Denizi'nde 5 ada ve 3 kayalıktan oluşan takımadalar, Çin ve Japonya arasında uzun süredir egemenlik tartışmalarına neden oluyor. Takımadalar, Japonya'da "Senkaku", Çin'de "Diaoyü" olarak adlandırılıyor. Çin ve Japonya arasındaki gerilim, 2012'de Tokyo yönetiminin söz konusu takımadaları "kamulaştırdığını" açıklamasının ardından tırmanmıştı.

Japonya, takımadaların kendi kara suları içinde bulunduğunu ileri sürüyor ve adaların bulunduğu bölgeye gözetleme gemileri gönderen Çin'i, kara sularını ihlal etmekle suçluyor. Adalar yakınlarında devriye gezen Japon ve Çin gemileri, sık sık birbirlerine uyarı gönderiyor.​​

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)