JÖAK ve JAK timlerinden gerçeği aratmayan tatbikat
AA

JÖAK ve JAK timleri, Türkiye'nin önemli kayak merkezlerinden biri olan Kartalkaya'daki Ramazanbeydere ile Karapist bölgesinde, hazırlanan senaryo gereği, yoğun sis nedeniyle pistten çıkan ve düştükten sonra yaralanan bir tatilcinin cep telefonu ile jandarma ekiplerinden yardım istemesinin ardından arama ve kurtarma çalışması başlattı.

JÖAK ve JAK timlerinden gerçeği aratmayan tatbikat İZLE

HALATLA SEDYE İNDİRİLDİ

Timler aldıkları ihbar üzerine kar motorları ile bölgeye hareket etti. Kaybolan tatilcinin yerini tespit eden ekipler, yüzde 60 eğimli olan bölgeden tatilciyi kurtarmak için çalışma başlattı. Ekiplerce yapılan hazırlık çalışmasının ardından JAK timi tarafından halat yardımıyla tatilcinin bulunduğu alana sedye indirildi. Sağlık kontrolünden geçirilen vatandaş, halata bağlı olan sedye ile kar motorlarının bulunduğu alana çekildi. Yaralı daha sonra kendisini bekleyen kar aracına alınarak, tedavisi yapılmak üzere sağlık merkezine gönderildi.

JÖAK ve JAK timlerinden gerçeği aratmayan tatbikat

İZ TAKİP KÖPEĞİ 'BULUT' İLE BÖLGEDE ÇALIŞMA

Senaryonun ikinci bölümünde ise JÖAK ve JAK timleri tarafından tatilcilerin kaybolduğu alanlara yerleştirilen acil çağrı butonuna basarak yardım isteyen tatilcinin kurtarılması için çalışma başlatıldı. Timler, ormanlık alan içerisinde kaybolan kişiye ulaşmak için jandarma iz takip köpeği "Bulut" ile bölgede çalışma yapıldı.

JÖAK ve JAK timlerinden gerçeği aratmayan tatbikat

KOMUTAN BİLGİ VERDİ

Yapılan çalışma sonucunda kaybolduktan sonra yorgun düşen ve donmak üzere olan vatandaşa ulaşıldı. Timler tarafından donmak üzere olan tatilciye sıcak çay ikram edildi.  Vatandaş daha sonra kar aracına taşındı. Kartalkaya Jandarma Karakol Komutanı Astsubay Başçavuş Muammer Yardımcı, kayak merkezinde bulunan pistlerde kaybolma ve yaralanmalara müdahale ettiklerini söyledi.

JÖAK ve JAK timlerinden gerçeği aratmayan tatbikat

15-30 DAKİKA ARASINDA BULUYORLAR

Kaybolan ya da yaralan tatilcilerin yerlerini tespit etmek amacıyla bölgeye buton yerleştirdiklerini belirten Yardımcı, "Buton ve bilgilendirme levhası sayesinde kaybolan tatilcileri 15 ile 30 dakika arasında buluyoruz." dedi.

JÖAK ve JAK timlerinden gerçeği aratmayan tatbikat

Günün önemli gelişmeleri VİDEO

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)