Joe Biden: Rusya uluslararası düzene saygı göstermeli

Joe Biden: Rusya uluslararası düzene saygı göstermeli

Biden, Washington'daki düşünce kuruluşlarından Atlantic Council'da "Bütün ve Özgür bir Avrupa'ya Doğru" başlıklı konferansta konuştu.

"NATO'NUN 5. MADDESİ KESİN BİR GARANTİ"

Biden, "Amerika, Rusya'nın saldırganlığına yanıt olarak, müttefiklerimizin NATO Sözleşmesi'nin 5'inci maddesi altındaki resmi yükümlülükleri onurlandıracaklarını net olarak ortaya koymak için adımlar atıyor. Bunun aması maması yok, bu çok kuvvetli ve kesin bir garanti" dedi.

Biden, geçen hafta düzenlediği Ukrayna ziyaretinde halkın daha iyi ve onurlu bir geleceğe özlem duyduğunu gözlemlediğini anlatarak, Rusya'nın eylemlerinin sadece Ukrayna'nın egemenliğini değil, aynı zamanda siyasi gözdağı veya askeri güçle Avrupa'nın sınırlarının değiştirilemeyeceği yönündeki temel prensipleri de ihlal ettiğinin altını çizdi.

Biden, Rusya'nın enerji kaynaklarını komşularına yönelik siyasi bir silah olarak kullanmaması gerektiğini kaydetti.

"RUSYA, DÜZENE SAYGI GÖSTERMEZSE.."

Rusya'nın eylemlerinin bedellerini ödetmeye yönelik kararlı bir şekilde hareket etmek zorunda olduklarını belirten Biden, ancak Ukrayna'daki halkın görevlerinin, Kremlin yönetimine bedel ödetilmesiyle bitmeyeceğine işaret etti. Ukrayna'daki yolsuzlukları eleştiren Biden, 25 yıldır bağımsız olan Ukrayna'nın, bu geçen sürede hedeflerini gerçekleştiremediğini belirterek, "Portakal Devrimi" dahil, çeyrek asırdır, hedeflere yolsuzluk ve ciddi bir modernleştirilmeye ihtiyaç duyulan kurumları nedeniyle ulaşılamadığını dile getirdi.

Biden, Soğuk Savaş'ın sona ermesinden sonra, ABD ve NATO'nun, Rusya ile G-8, Dünya Ticaret Örgütü, Avrupa Konseyi gibi birçok platformda ortaklık için el uzattığını hatırlatarak, bunu, Rusya'nın uluslararası düzenle entegrasyonunun herkesin çıkarına olduğu için yaptıklarını kaydetti. Biden, "Eğer Rusya uluslararası düzenden fayda sağlamak istiyorsa, Rusya bu düzene saygı göstermek ve kurallara uymak zorunda. Aksi halde, (eylemlerinin) bedellerinin ve yalnızlığının arttığını görecek" diye konuştu.