John Kirby: Gülen'in dosyalarını inceliyoruz
AA

q

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, darbe girişimi sonrası FETÖ/PDY terör örgütü elebaşısı gıyabi tutuklu Fetullah Gülen’in iadesi istemiyle Türkiye'den gönderilen belgelerin ulaştığını belirterek, "Adalet Bakanlığı şu anda bunları inceliyor. Bütün iade süreci hukuki bir çerçevede devam edecektir ve biz de bu sürece saygı duyacağız." diye konuştu.

BELGELER İNCELENİYOR

Kirby günlük basın toplantısında, Türkiye'de 15 Temmuz'daki darbe girişimini organize eden FETÖ/PDY terör örgütü elebaşısı gıyabi tutuklu Gülen’in iadesi istemiyle ilgili yürütülen işlemler konusunda bilgiler aktardı. Gülen’in iadesi konusunda henüz bir gelişme olmadığını belirten Kirby'e, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun, "FETÖ elebaşının ABD’den başka bir ülkeye kaçabileceği" yönündeki uyarıları anımsatılarak, "ABD’nin Gülen’in kaçmaması için bir önlem alıp almadığı" soruldu.

Kirby, konunun ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından takip edilmediğini dile getirerek, “Bu Adalet Bakanlığı ile ilgili bir durum ve ben bu konuda konuşamam.” dedi. Bu konuda söyleyebileceği bir şey olmadığını savunan Kirby, "Adalet Bakanlığı ve güvenlik kuvvetlerinin cevap vermesi gerekir. Biz bazı belgeler aldık ve Adalet Bakanlığı şu anda bunları inceliyor. Bütün iade süreci hukuki bir çerçevede devam edecektir ve biz de bu sürece saygı duyacağız. Bunun ötesinde bir şey söyleyemem.” dedi.

"BELGELERİ ANALİZ ETMEYE BAŞLADIK"

ABD Adalet Bakanlığı sözcülerinden Peter Carr da, "FETÖ'nün elebaşı Gülen’in ülkeden kaçma ihtimali"ne ilişkin sorularını cevapsız bıraktı. Carr, “Türkiye Adalet Bakanlığı Gülen hakkında bize belgeler verdi ve biz de bu belgeleri analiz etmeye başladık.” dedi.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)