Kaddafi hedef şaşırttı

Kaddafi hedef şaşırttı

Libya'nın demir yumruklu lideri meydana inip, destekçilerine hitap etti. Binlerce kişiyle gövde gösterisi yapan Kaddafi, dünyaya "Mısır ve Tunus'taki ayaklanmalar bizi etkileyemez" mesajı yolladı.

EYLEME KENDİSİ DE KATILDI

Libya'da Muammer Kaddafi'nin 42 yıllık iktidarına karşı çıkan muhalif protestocuların dün "Öfke Günü" adını verdikleri protesto eylemlerine sahne olacağını bekleyen dünyayı şaşırttı. Mısır ve Tunus'takine benzer protestoların Libya'da baş göstermesinden korkan Kaddafi, bizzat kendisi de katılarak birçok şehirde göstericileri kendine bağlılık gösterisine dönüştürdü. Ellerinde Kaddafi posterleri taşıyan destekçileri de 1969'dan bu yana iktidarda olan liderlerine bağlılıklarını sergileyen gösteriler düzenledi. Libya devlet televizyonu, rejim karşıtları yerine Kaddafi yandaşlarının bu görüntülerini yayınlarken, uluslararası ajanslara da gösteri fotoğrafları gönderildi.

Libya'daki protestolardan görüntüler

ÇATIŞMALARDA 14 KİŞİ ÖLDÜ

Libya'nın doğusundaki 4 kentte önceki gece gerçekleşen gösterilerde güvenlik güçleri ile Kaddafi rejiminin değişmesini isteyen göstericiler arasında çıkan çatışmalarda 14 kişi öldü. Daha önce Libya'nın Bingazi kentinde 2 bin kişinin katıldığı hükümet karşıtı gösterilerde de protestocularla, polis arasında çıkan çatışmalarda 38 kişi yaralanmıştı.

MEMURA ZAM YAPACAK!

Bu arada Libya Devlet Başkanı Muammer Kaddafi, gösterileri engellemek memurların maaşlarını iki katına çıkarma sözü verdi ve dün 100 kadar muhalif militanı serbest bıraktı. Böylece gösterilerin başladığı günden itibaren bu şekilde serbest bırakılan siyasi mahkumların sayısı 300'ü buldu. Siyasi uzmanlar, ülkeyi 42 yıldır 'tek adam' olarak yöneten Kaddafi'nin bu hamlesinin bile sokaktaki öfkeyi dindiremediği belirtti. Kaddafi, Tunus ve Mısır ayaklanmalarında buradaki rejimlerin yanında yer aldığını açıklamıştı. 42 yıldır Kaddafi'nin yönetimiyle sıkı sıkıya kontrol altında tutulan Libya halkının bir bölümü işsizlik, eşitsizlik ve siyasi özgürlüklere getirilen kısıtlamalardan şikayet ediyor. Ancak bazı uzmanlar, hükümet toplumsal hoşnutsuzluğu gidermede petrol gelirlerini kullanabileceği için Libya'da Mısır türü bir isyanı pek ihtimal dahilinde görmüyordu.