Kaddafi'nin çöküşü Dünya basınında

Kaddafi'nin çöküşü Dünya basınında

Libya'da hükümetin göstericilere uçaklarla saldırmasını Dünya basını 'Kaddafi'nin son çırpınışlarını yaşarken etrafa saldırdığı' şeklinde yorumladı.

İngiltere'nin prestijli gazetesi Times, manşetinden Kaddafi'ye yüklendi: "Lanet olası Albay."

İKİ PİLOT MALTA'YA KAÇTI

Arapça yayın yapan televizyon kanallarında dün gece yayımlanan bazı haberleri sayfalarına taşıyan Times, bazı pilotlarla diplomatların rejimi terk ettiğini duyuruyor.

Göstericilere ateş açmayı reddeden iki pilot dün Libya Hava Kuvvetleri'ne Mirage tipi savaş uçaklarıyla Malta'ya kaçmıştı. Libya Adalet Bakanı Mustafa Abdulcelil de rejimin göstericilere karşı 'orantısız güç' kullandığı gerekçesiyle istifa etmişti.

TIMES BATI'YI GÖREVE ÇAĞIRDI

Times, Libya'nın Birleşmiş Milletler delegasyonun da isyana katıldığını belirtiyor. Gazete, Libya'da rejim düşerken, yüzlerce kişinin de öldüğüne dikkat çekiyor.

Gazete başyazısında ise "Zorba yönetimin son durağı" demiş, Libya'daki gelişmelerle ilgili... Gazete Kaddafi rejiminin göstericilere ateş açıp daha fazla kan dökülmesi sözü vererek, zalimliğini gösterdiğini vurguluyor: "Batı Kaddafi'ye, gecikmeksizin görevi bırakması için baskı yapmalı."

MAĞDUR TRABLUSLU'NUN SÖZLERİ GUARDIAN'IN MANŞETİNDE

Guardian'ın bugünkü manşeti ise "Ölüm her yerde. Kaddafi, gücü azalırken etrafa saldırıyor".

"Ölüm her yerde...", bir Trabluslu'nun El Cezire Televizyonu'na hava saldırılarını tanımlarken kullandığı ifade. Aynı Trabluslu, "Dünya niye sessiz?" diye de sormuştu.

Guardian, uçakların göstericileri bombalamasının Arap Dünyası'ndaki demokrasi yanlısı protestoculara karşı şu ana kadar alınan en kanlı önlem olduğunu vurguluyor. Gazetenin ilk sayfasında da, dün Malta'ya inen iki Libya savaş uçağından birinin fotoğrafı var.

Guardian'ın "Kaddafi'nin yıkıcı yolu" başlıklı başyazısında ise şu ifadeler yer alıyor: "Etkisiz Türk hükümdarlığı, İtalya'nın zalim sömürge yönetimiyle geçen dönem, Rommel'in-Montgomery'nin tank savaşları, kısa süreli bir monarşi ve sonunda Kaddafi'nin 40 yıllık sahte devleti, Libya'yı kurumlardan yoksun bıraktı... Libyalıların çoğunun şimdi hükümetlerinin şekline tamamen karşı oldukları görülüyor. Bu, Kaddafi'nin acımasız ve garip yönetiminin bir sonucudur. Kaddafi sonunda Libyalılara, bugüne dek onlardan mahrum bıraktığı birliği verdi."

INDEPENDENT: KADDAFİ, HEPSİNİN CEZASINI VERDİ

Independent, tecrübeli Orta Doğu muhabiri Robert Fisk'in 'Trablus'un zorbası' olarak nitelendirdiği Muammer Kaddafi'yi anlattığı yazısını manşetten verdi.

Robert Fisk, Kaddafi için "Zalim. Mağrur. Kana batmış. Ve şimdi 40 yıldan uzun süren bir terör ve baskı dönemi sonrası acaba kesinlikle gidiyor mu?" diye yazdı. Fisk'in yanıtı, "Nefret edilen bir rejim, silah sesleri ve alevler arasında çöküyor."

Yazıdan bazı satırlar şöyle: "Tüm Orta Doğu öykülerinde olduğu gibi, Kaddafi'nin çöküşünün dramatik temsil töreninden önce, tarihi bir açıklama gelir. Kaddafi'nin muhalifleri yıllarca onu öldürmeye çalıştılar. Milliyetçiler olarak, işkence odalarındaki mahkumlar olarak, Bingazi -evet Bingazi!- sokaklarındaki İslamcılar olarak ayaklandılar. Kaddafi, hepsinin cezasını verdi."

Robert Fisk daha sonra da, Kaddafi'nin birkaç gün önce halkı ona isyan ederken, Arap bir tanıdığıyla yaptığı sohbeti anlatıyor yazısında ve şu ifadeleri kullanıyor:

"Kaddafi dört saatlik görüşmenin 20 dakikasında tanıdığına kendisine estetik ameliyat yapacak iyi bir doktor olup olmadığını sordu. Bilmem bu adam hakkında bunu söylememe gerek var mı ama gerçek bir öyküden bahsediyorum. Eski çocuk kötü görünüyordu, yüzü çökmüştü-şişmişti, deliyi andırıyordu. Tiyatroda oyuna çıkmadan önce son kez kapısı çalınırken, çaresizce ona son makyajını yapacak kadını arayan, son günlerinde ciddi ve trajik oyunlara yönelen bir komedi oyuncusu gibiydi."

İNGİLTERE İLE ARASI DÜZELMİŞTİ

Independent, başyazısında Kaddafi'yi İngiltere'nin 'konfor için biraz fazla sarıldığı' bir lider olarak gördüğünü belirtiyor.

İngiltere-Libya ilişkileri 1984'te, Lonra'daki Libya Büyükelçiliği'nden açılan ateş sonucu İngiliz bir polisin ölümünden itibaren gerginleşmiş, iki ülke 2004'te eski İngiltere Başbakanı Tony Blair'in Libya'yı ziyaretiyle yeniden ilişki kurmuştu.

FT: ÇARESİZ KADDAFİ ZAR ZOR DAYANIYOR

Financial Times gazetesi ise manşetinde "Çaresiz Kaddafi zar zor dayanıyor" başlığını kullandı.

Gazetenin ilk sayfasında, Bingazililer güvenlik güçlerine ait tesiste bir tankın üzerinde sevinirlerken görülüyor.

Financial Times'ın dikkat çektiği noktalardan biri de, uluslararası şirketlerle onların taşeronlarının Libya'dan çekilmeleriyle ülkede petrol üretiminin önemli oranda düşeceği.

Libya, dünyada en çok petrol ihraç eden ülkeler klasmanında 12. sırada. Ham petrolün varil fiyatı ise ülkedeki son gelişmeler sonrası 108 dolara çıkmıştı. Bu son iki buçuk yılın en yüksek düzeyi.

Financial Times'ın başyazısı ise "Arap isyanı Trablus'a geliyor" başlığını taşıyor. Gazete, Batı'nın demokrasinin ilerleyişini desteklemesi gerektiğini vurguluyor.