Kadıköy Çarşısı'nda kiralar 30 bin lirayı buldu

kadıköy

18’inci yüzyıldan itibaren İstanbul’da yaşayan Türk, Rum, Ermeni, İngiliz ve Yahudi halklarının ortak kültürleriyle şekillenen Tarihi Kadıköy Çarşısı, AVM tehlikesini atlatmasına rağmen şimdi de tek tipleşme tehlikesiyle karşı karşıya. 200 yılı aşkın süredir, onlarca mesleği temsil eden yüzlerce küçük esnafın bulunduğu çarşı, tarihi dokusunu kaybetmeye başladı. Temmuz 2014’te yürürlüğe giren Borçlar Kanunu’nun 347. Maddesi gereğince 10 yıllık kiracıların gerekçesiz tahliye edilebilmesi de bu sürecin önünü açtı. Esnafa göre dükkanlar çıkartılan kiracıların yerine çok daha yüksek kirayı verebilen markalara veriliyor.

RESTORANLAR KALDI

Kira bedellerini sadece içkili restoran ya da lokanta zincirlerinin ödeyebildiğini belirten esnaf, çarşıyı renkli kılan dükkanların kapandığını söyledi. Kadıköy Tarihi Çarşı Kültür Derneği Başkanı Ali Geçgel, “10 yıldan fazla süredir kiracı olanların sözleşmelerinin tek taraflı olarak iptal edilmesiyle yüksek kira bedelleri istenmeye başladı. Birkaç manav, şarküteri ve kasabı saymazsak tarihi doku tamamen yok oldu. Anıları ve işlevleriyle şehir ve kültür belleğinde ulusal yeri olan işletmelerin yerini içkili lokantalar ve restoran zincirleri alıyor” dedi.

KİRALAR 30 BİN TL

Küçük bir dükkanın kirasının 4 bin TL’den başladığını 100 metrekare dükkân için 30 bin TL’ye kadar kira bedelleri istendiğini belirten Geçgel, “Yitirmekte olduğumuz İstanbul ve Kadıköy kültür belleğimizi geri kazanmak istiyoruz. Bunun için mülk sahipleri ve Kadıköy Belediyesi’ni duyarlı olmaya davet ediyoruz” dedi.