Kadına şiddet anneler gününde de devam etti

Kadına şiddet anneler gününde de devam etti

Konya'da darp edilen kadın çocuklarıyla birlikte polise sığındı. Samsun'da ise bir kişi şaka yapan eşini bıçakla yaraladı. Bursa'da da jandarma, karısını ölümle tehdit eden kocaya, "evden uzaklaştırma" cezasını uyguladı.

ANNELER GÜNÜNDE ŞİDDET

Konya'da birçok kez eşi tarafından kendisinin ve çocuklarının darp edildiğini iddia eden kadın polise sığındı. Dört çocuk annesi Ceylan Y. (30), eşinin kendisini ve çocuklarını darp ettiği gerekçesiyle polisi aradı.

Doğuş Mahallesi'ndeki olay yerine giden ekipler, Ceylan Y. ile 2 çocuğunu alarak Konya Numune Hastanesi'ne getirdi. Gazetecilerin "Bugün Anneler Günü. Darp edildiğiniz öne sürülüyor. Doğru mu?" sorusuna Ceylan Y, "Bugün Anneler Günü evet. Eşim beni ve çocuklarımı sürekli dövüyor" dedi.

Darp raporu almak için beklediği sırada Ceylan Y, gazetecilere, "Beni ve çocuklarımı eşim sürekli dilendiriyor. Daha önce de şiddete dayanamadığım için eşimden şikayetçi oldum. Bir süre kadın sığınma evinde kaldım. Annem beni kaldığım yerden çıkardı. Bugün yine dövdü" dedi.

SAMSUN'DA KISKANÇ KOCA ŞAKA YAPAN EŞİNİ BIÇAKLADI

Samsun'da ise 50 yaşındaki Hasan A., erkek komşusuyla çay içerken görüp "Ne yapıyorsun sen?" diye sorduğu aynı yaştaki eşi Emine A.'nın "Koca arıyorum" diye şaka yapmasıyla öfkelendi. Hasan A. mutfaktan aldığı ekmek bıçağıyla eşini sol bacağından ve karnından yaraladı.

Olay merkez Atakum İlçesi Esenevler Mahallesi'nde dün akşam saatlerinde meydana geldi. Belediyeden işçi emeklisi olan 5 çocuk babası Hasan A., eve giderken 35 yıllık eşi Emine A.'yı erkek komşusuyla çay içerken gördü, ancak yürümeye devam etti. Bir süre sonra Emine A. eve gelince, Hasan A. öfkeli bir şekilde, "Erkeklerle niye oturup çay içiyorsun? Ne yapıyorsun sen?" diye bağırdı. Emine A. da "Hiç bir şey yapmıyorum. Koca arıyorum" diye şaka yaptı. Aldığı cevapla sinirlenen Hasan A., mutfaktan aldığı ekmek bıçağıyla eşini sol bacağından ve karnından yaraladı.

Emine A. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde tedavi altına alınırken, olayın ardından yakalanan öfkeli koca gözaltına alındı. İfadesinde pişman olduğunu söylen Hasan A., "Ben şizofreni hastasıyım. Gereksiz yere kıskançlık yapıp eşimi bıçakladım" diye konuştu. Nöbetçi mahkemeye çıkarılan Hasan A. tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

JANDARMADAN İLK UYGULAMA

Öte yandan, Bursa İl Jandarma Komutanlığı, geçen 20 Mart'ta Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 6284 Sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun ile kolluk kuvvetlerine verilen yetkiyi kullanarak örnek bir karara imza attı. Orhangazi İlçesi'nde eşini ölümle tehdit eden kocaya "6 ay evden uzaklaştırma" cezası verildi. Karar Orhangazi Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından da onaylanarak taraflara bildirildi.

İl Jandarma Komutanlığı tarafından yapılan uygulama Valilik tarafından yazılı açıklamayla kamuoyuna duyuruldu. Açıklamaya göre, Orhangazi İlçesi'nde ikamet ettiğini belirterek "156 Alo Jandarma" hattını arayan S.S. (38) adlı kadın, eşi R.S.'nin (49) kendisini ölümle tehdit ettiğini, şiddet uygulamasından korktuğu için eşini eve almayarak kapıyı kilitlediğini söyleyip yardım istedi. İhbar üzerine İl Jandarma Komutanlığı ekipleri eve geldi. Yapılan incelemede, R.S.'nin alkollü olduğu ve üzerinde de ekmek bıçağı bulunduğu tespit edildi. 6284 Sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanunun kolluk amirine verdiği yetki gereği, Jandarma tarafından R.S.'ye 6 ay süre ile evden uzaklaştırılma cezası verildi. Bu karar, Orhangazi Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından da onanarak R.S. ile mağdur olan eşi S.S.'ye tebliğ edildi. Valiliğin açıklamasında, hiçbir vatandaşın yalnız olmadığı belirtilerek, "Şiddete uğrayan veya uğrayacağı düşünen şahıslar ücretsiz 156 Jandarma İmdat/İhbar hattını arayarak yardım istediklerinde Jandarma en kısa sürede yanınızda olacaktır" denildi.