Kadına şiddete karşı İstanbul Sözleşmesi yürürlükte

kadına şiddet

Avrupa ülkelerince üzerinde mutabakata varılan ve ilk imzayı da Türkiye'nin attığı ‘Avrupa Konseyi İstanbul Sözleşmesi' bugünden itibaren yürürlüğe girdi. Sözleşmede şiddet mağduru kadına, mülteci olma hakkı ve ikametini değiştirme hakkı tanınıyor.

MAYIS 2011'DE İMZAYA AÇILDI

Bugün yürürlüğe giren sözleşme Mayıs 2011'de Avrupa Konseyi ülkelerince İstanbul'da imzaya açıldığı için bu ismi taşıyor. Arnavutluk, Avusturya, Bosna Hersek, Danimarka, İtalya, Karadağ, Portekiz, Sırbistan, İspanya sözleşmeye imza koydu. Son olarak Andora parlamentosundan da onay alan sözleşme, bugün itibarıyla geçerli hale geldi.

MÜLTECİ OLMA HAKKI

Milliyet'in haberine göre sözleşmede yer alan hükümler özetle şöyle:

- Sözleşmeye taraf devletler, şiddet gören kadınlara mülteci olma hakkı verebilecek. Bu anlamda sözleşme küresel ölçekte kadına şiddetle mücadeleyi öngörüyor.

DEVLER ÖNLEM ALACAK

- Devlet, ölüm riski ve durumun aciliyeti göz önüne alınarak her türlü önlem alınacak. Kolluk kuvvetlerinin, mağdurlara yönelik her türlü şiddete acil ve yerinde müdahale etmesi için çok daha etkin önlem almaları sağlanacak.

- İhbar mekanizmasının işleyişi hızlandırılacak. Yargı, polis ve sağlık birimlerinin eğitimine bütçe ve zaman ayrılacak.

KADINA DEVLET TARAFINDAN MADDİ DESTEK

- Şiddet mağduruna ikametini değiştirmesi için destek verilecek. Mağdur korunacak ve psikolojik destek alacak, devlet tarafından geçici maddi destek verilecek.

- Kadına yönelik şiddete yataklık edenler de cezalandırılacak.

TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİNE DAİR YAYIN

- Devlet radyo ve televizyonlarında her ay en az 90 dakika toplumsal cinsiyet eşitliğine dair yayın yapılacak.

- İlk ve ortaöğretim müfredatına, kadının insan hakları ve kadın erkek eşitliği konusunda dersler konulacak.

- Zorla evlendirmelerin suç sayılması için gereken hukuki, idari ve cezai önlemler alınacak.

- Mağdurların faillerden tazminat talep etmesi konusunda gerekli yasal düzenlemeler yapılacak.