Kadir Topbaş Kimdir?

kadir topbaş
Kadir Topbaş, 8 Ocak 1945 yılında Artvin’in Yusufeli ilçesinde dünyaya geldi. Babası Hüseyin Topbaş, 1928, annesi 1935 yılında İstanbul’a geldi. Kadir Toptaş ise henüz 3 aylıkken Artvin’den İstanbul’a geldi. Evli ve 3 çocuk babasıdır.

İlk ve orta öğrenimini İstanbul’da tamamladı. Lise öğrenimini Işık Lisesi'nde başlayıp İstanbul İmam Hatip Lisesi'nde tamamladı. 1972 yılında Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nden, 1974 yılında Mimar Sinan Üniversitesi Mimarlık Bölümü'nden mezun oldu. “Hidiv Kasrı ve Boğaziçi Sivil Mimarisindeki Yeri” konulu doktora tezini, İstanbul Üniversitesi Sanat Tarihi ve Arkeoloji Bölümü’nde tamamladı.

SİYASİ HAYATI

Topbaş, 1994–1998 yılları arasında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın danışmanlığını yapmadan önce serbest mimar olarak çalıştı. Kültür Bakanlığı İstanbul 1 Numaralı Kültür Varlıkları Koruma ve Anıtlar Kurulu başkan yardımcılığı yaptı. Çizimini yaptığı Kasımpaşa’da Kapalı Spor Salonu Kompleksi, Eğitim ve Sosyal Tesislerini hizmete açtı. 1999 yılında Beyoğlu Belediye Başkanlığı’na seçildi. Mart 2004 tarihinde yapılan seçimde AK Parti'den İstanbul için aday oldu. 2004 yılından beri İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevini yürütmektedir. 28 Mayıs 2009 tarihinde "Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı" oldu. 2004- 2007 yılları arasında "Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler, Orta Doğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatı (UCLG-MEWA) Başkanlığı" görevini yerine getirdi.

2007-2010 yılları arasında "Dünya Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Teşkilatı"nın eş başkanı oldu. 20 Kasım 2010'da "Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Dünya Teşkilatı (UCLG) Başkanı" seçilen Topbaş, 04 Ekim 2013 yılında yapılan seçimle Dünya Kongresi'nde yeniden "Dünya Başkanı" seçildi.

Aynı zamanda "İstanbul Kalkınma Ajansı Başkan Yardımcılığı", "İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Koordinasyon Kurulu ve İstanbul Modern Yönetim Kurulu" üyeliği, "Tarih ve Çevre Vakfı (TAÇ Vakfı)" mütevelli heyeti ve yönetim kurulu üyeliği yaptı. 2011 yılından beri "Birleşmiş Milletler Yerel Yönetimler Danışma Komitesi UNACLA Başkanı" olarak görevini sürdürmektedir.

ESERLERİ

"Beyoğlu: Kültürleri Buluşturan Kent", "Geçmişten Günümüze Beyoğlu I-II" ve "Anılarda Beyoğlu" adlı eserleri Bilgi Üniversitesi ve TAÇ Vakfı işbirliğiyle çıkardı.