Kadir Topbaş'tan Validebağ ile ilgili açıklama

kadir topbaş

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Kadir Topbaş, İBB binasında yaşanan güncel olaylarla ilgili gazetecilerin sorularını yanıtladı. Üsküdar Validebağ’da yaşanan olaylarla ilgili Validebağ hakkında farklı bir uygulama çıkacağından dolayı rahatsız olduğunu belirten Topbaş, “Validebağ korusu denilince bir koruyla ilgili müdahale var.

Farklı uygulama olacak algısı İBB olarak bize gelen koruları hep korumayı, İstanbulluların kullanımına açmaya özen gösterdik. Yıldız Parkı, Emirgan Korusu, Göztepe Parkı, önemli nefes alma alanlarını yaşatma çalışmaları, Marmara sahilinde oluşturduğumuz dolgu alanları, cami polemiğinin başlaması ayrıca bizi rahatsız edicidir. Bu konuda destek verenler, vermeyenler şeklinde ayrışma rahatsızlık vericidir. Erken davranma, bilgisizlik, gerçekten irdelenmiş olsaydı bu boyutlara gelmezdi ve sürtüşmenin gündeme düşmesini görmezdik” dedi.

“YARGININ VERDİĞİ KARARLARA UYMAK ZORUNDAYIZ”

Topbaş konunun ibadethane için tahsis edilen alan koruyla hiçbir alakası olmadığını ifade ederek, “Devamlı gündeme taşınıyor. Bin 200 metrekarelik alan, Üsküdar Belediyesi mülkiyetine tescilini sağladı. İlçe müftülüğü talep üzerine camiye ihtiyaç, 300 metrekarelik mahalle mescididir. Bize yapılan talep üzerine biz bu bölgeyle ilgili bir plan tadilatına girdik, dini tesis alanı olarak plan değişikliğine yapılan itiraz yürütmenin durdurulması kararı geldi.

İlçe belediyesi açıklamalarını ortamı takip ettik. Bu konuda itirazı olanlarla son mutabakat yargının vereceği karar, plana sahip çıkma adına yürütmeyi durdurmanın kaldırılmasına itirazımız oldu. 7’inci İdare Mahkemesi tarafından kaldırılan 5 binlik planımız geçerli yapıyı, mahkeme kararı vereceği sonuca göre beraberce yapabileceğiz. Mahkeme kararına yargının verdiği kararlara uymak zorundayız. Verdiğimiz belgelerle mahkeme bunun kararın iptaline karar verdi” ifadelerini kullandı.

Topbaş, “İstanbul 15 milyonluk aileyiz, acıyı hissedebiliyorsak, mutlulukları da beraber hissetmeliyiz. Kim daha Müslüman, çevreci demeden geleceği hazırlamak zorundayız. Birileri ortamlardan fırsat aramaya çalışabilir, onlara aklıselim olanların fırsat vermemesini istirham ediyorum” dedi.

“BARAJLAR YÜZDE 30’LAR SEVİYESİNE GELDİ”

“Şu anda barajlar yüzde 30’lar seviyesine geldi” diyen Topbaş, “CTSİ doluluk oranı yüzde 35’e çıkacağını tahmin ediyoruz. Belki bu yıl daha fazla yağış almak suretiyle İstanbul’un sıkıntılı günleri geride kalacak. Trafik seyirlerinde kazalar ortaya çıkıyor. Sürücülerin hassas ve dikkatli olması gerekiyor. Bugün itibariyle 38 trafik kazası oldu, 23 araç da yolda kalmış. Trafikteki sürücülerin yağışlı havalarda daha dikkatli olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.

Özelleştirilecek kurumlardan birinin de İGDAŞ olduğunu söyleyen Topbaş, “Çalışmalar devam ediyordu, çalışanların özlük hakları zayi olmadan devamlılık nasıl sağlanır. Yüzde 95’i büyükşehire ait olan 5 milyonun üzerindeki abonesiyle büyük bir kurumdur. Blok olarak satmayı düşünüyoruz. İstanbul Belediyesinin kasasına ciddi bir katkıdır. Parayı İstanbul’a daha fazla metroya kavuşturacağız. Özellikle kendi şartları içinde değerlendirildiğinde satıştan dolayı da tüketiciye bir yük gelmeyecek. EPDK’nın vereceği satılırsa pahalı mı olacak zam mı gelecek diye düşünülmesin” diye konuştu.

“DALGIÇLARIN GİREMEDİĞİ YERE BU ROBOT KAMERALAR GİREREK YUKARIDAN İZLENECEK”

Karaman’ın Ermenek ilçesinde maden de yaşanan çalışmalarla ilgili bilgilerde veren Topbaş, “Ahtapot dakikada 8-9 metreküp suyu tahliye ediyor. Orada bu tarzda 2 tane araç var. Diğeri yedekte duruyor. 25 metreküp düşürüyor. Bizim orada koyduğumuz sistem oradakilerin birkaç katı deşarj yapıyor. Bugün İSKİ’mizin bizim özellikle kanallarda çalıştırdığımız 450 metre uzaklığa gidebilen robot kameralarımız var. Orada daha derine inerek orada inşallah hizmet verecek. Dalgıçların giremediği yere bu robot kameralar girerek yukarıdan izlenecek. Ona göre daha dikkatli gidilecek. Çok zor iş. Tüm bakanlarımız orada. Detaya girmek istemiyorum. Neredeyse tüm ekipler orada. Biz İslam dünyasına ve diğer ülkelere doğal afet olunca yardım etmeye çalışıyoruz. Malzeme açısından İBB İstanbul’da bir modeldir” diye konuştu.