Kalamış'a 300 milyon liralık kur farkı

kalamis

Koç Grubu’nun vazgeçtiğini duyurmasının ardından yeni imar planı onaylanan Kalamış Yat Limanı’nda şirketleri kur farkı zorlayacak. İhale tarihinde 2.09 lira olan dolar kurunun 2.55’i aşması ihalenin maliyetini 300 milyon lira arttırdı.

Hürriyet'in haberine göre; Koç Grubu’nun Kamuoyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) Kalamış Yat Limanı ihalesinden vazgeçtiğini duyurmasının ardından gözler bundan sonra neler olabileceğine çevrilmişti. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı normal süreçte öncelikle ilk olarak Koç Grubu’na bağlı ortaklığı olan Tek-Art’a devir sözleşmesinin imzalanması için tekrar davet gönderecek. Ancak Koç Grubu’nun bundan sonra bu teklifi değerlendirme konusunda ‘istekli’ olmayacağı düşünülüyor.

KOÇ NEDEN VAZGEÇTİ

Çünkü yeni imar tasarı da eskisinden çok büyük bir farklılık taşımıyor. Yeni plan aslında eski planla büyük oranda aynı. Aradaki tek farkı sadece Danıştay’ın talep ettiği ve eski planda olmayan, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun olumlu görüşlerinin de plana eklenmesi oldu. Bu durumda Kadıköy Belediyesi’nin itiraz gerekçeleri sürüyor.

SIRA SAFİ’DE Mİ

Koç Grubu marinaya yeniden talip olmazsa Özelleştirme İdaresi Koç Grubu’ndan sonra en yüksek teklifi veren Safi Gayrimenkul’e gidecek. Bu yüzden de Safi Gayrimenkul’un duruşu merak konusu olmuştu.İhalede 3’üncü en yüksek teklifi Ağaoğlu Grubu vermişti.

KUR FARKI YENİ MARİNA YAPTIRIR

23 Mayıs 2014’te yapılan ihaleyi Koç Grubu 664 milyon dolara almıştı. O tarihteki dolar kuruna göre 1.4 milyar TL’lik bir bedel söz konusuydu. Bugün ise Dolar kurundaki yüzde 22.3’lük artışla bu rakam 1.7 milyar TL’ye yükseldi. Yani arada 300 milyon TL’lik bir fark var. Bu rakam sahil kasabalarında bir veya iki marina yapım bedeline denk geliyor. Üç firmada da Kalamış Marina’nın işletmesine talip olmazsa ihale iptal edilecek. Şu anda bu üç talipten gelen duyumlar ise bu ihtimalin yüksek olduğunu ortaya koyuyor.