Kalp hastalarının dikkat etmesi gereken 10 kritik kuralı

k

Acıbadem Ataşehir Tıp Merkezi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Metin Gürsürer, kalp hastalarının dikkat etmesi gereken 10 kritik kuralı anlattı.

TOK KARNINA DENİZE GİRMEYİN

Aşırı sıcak ve yüksek nem çoğu zaman sağlıklı insanları bile adeta nefessiz bırakabiliyor. Serinlemek isteyenler özellikle de tatil yörelerinde soluğu havuzda ve denizde alıyor. Ancak aman dikkat! Kalp hastalarının kesinlikle yemeğin hemen ardından havuza ya da denize girmemesi gerekiyor. Tok karnına suya girmek kalp üzerinde bası etkisi yaratabiliyor.

DENİZE BİRDEN ATLAMAYIN

Yüzmek hobiniz olabilir hatta denize çeşitli figürlerle atlayıştan büyük keyif alıyor da olabilirsiniz. Ancak aşırı sıcaklarda vücut ısısı ile deniz suyunun ısısı arasında önemli derecede fark olduğunda, hobiniz keyif vermek yerine zehire dönüşebilir. Zira denize birdenbire giriş nedeniyle vücudun ısı dengesi bozuluyor ve kalp krizi meydana gelebiliyor.

YEMEK SONRASI HEMEN YÜRÜYÜŞE ÇIKMAYIN

Kalp hastaları için egzersiz, önerilen başlıca tedavi unsurlarından biri şüphesiz. Ancak sıcak ve bunaltıcı yaz aylarında yürüyüşün serin saatlerde olması çok önemli. Bu da Sabah erken saatler ya da güneşin etkisinin azaldığı akşam üzeri saatleri. Bir başka çok önemli nokta ise, yemeğin hemen ardından kesinlikle yürüyüşe çıkmamak. En ideali yemek ya da kahvaltıdan 1-1.5 saat sonrası.

GÜNEŞ BANYOSUNDAN KAÇININ

Sahilde hele de sevdiklerinizle güneş şemsiyesinin altında sohbete doyulmaz. Ama güneş şemsiyesinin açık olmasına aldanmayın. Hele de o tehlikeli öğle saatlerinde. Güneş ışınlarının dik geldiği ve tüm yakıcılığıyla tehlike saçtığı 11:00-16:00 saatleri arasında güneşe çıkmaktan kaçının. İlle de kuma uzanmak, güneş banyosu yapmak istiyorsanız kalp sağlığınız açısından da bu kurala dikkat edin.

DALMAYIN, ÇOK AÇILMAYIN

Unutmayın ki amaç okyanusu geçmek değil! Bu nedenle hele de sıcak yaz günlerinde kıyıya paralel yüzmeye dikkat edilmeli. Kalp hastaları dalış yapmaktan ve mesafe tanımaksızın yüzmekten kaçınmalı. Acıbadem Ataşehir Tıp Merkezi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Metin Gürsürer “Aksi halde yaz keyfi tatsız sonuçlara neden olabilir. Yaz sıcağında fazla efor gerektiren sporlardan da uzak durmalı. Her bireyin egzersiz kapasitesi ve hastalığı farklı derecelerde olduğundan egzersizin ölçüsü hekim ve hasta görüşmesiyle belirlenmeli” diyor.

AZ MOLALI SEYAHATE DİKKAT

Özellikle kalp yetersizliği ve kanda pıhtılaşma öyküsü olanların uzun süreli oturmayı gerektiren uçuş ve otobüs seyahatlerinden kaçınması gerekiyor. Yolculuklarında sıkça mola vermeleri kalp sağlığı açısından önemli.

İLACINIZI KENDİ BAŞINIZA KESMEYİN

Yazın havaların olumlu etkisi ile kendini iyi hisseden hastalar, kendilerinde daha fazla efor sarfetme gücü buluyor. Asıl tehlike de bu noktada başlıyor. Bu eğilim hastaların ilaçlarını kendiliğinden kesme noktasına dahi gelebiliyor. Bu nedenle bilinçli davranmak, ilaçları doktordan habersiz kesmemek gerekiyor. İlaç dozlarını yaz aylarında yeniden ayarlamak gerekebiliyor. Buna da doktorun karar vermesi gerekiyor.

YAĞLI YİYECEKLER VE ALKOLDEN KAÇININ

Sağlıklı ve dengeli beslenmek sadece hastalar için değil genel sağlığımız açısından son derece önemli. Kalp hastalarının hele de yaz aylarında yağlı yiyeceklerden kaçınması, bol bol yeşil sebze tüketmesi gerekli. Zira yağlı yiyecekler ve alkollü içecekler kalp yetersizliği, kalp damar hastalığı ve hipertansiyonu olan kişilerde oldukça tehlikeli. Terlemeyle tuz kaybı olacağından doktorun fikrini alarak yiyeceklere az miktarda tuz ilavesi yapılabilir.