Kamyonlar rahat geçsin diye 435 yıllık duvarı yıktılar

ö

Bursa'nın Yenişehir ilçesinde, 435 yıllık tarihi Sadrazam Sinan Paşa Külliyesi'nin belediye tarafından yaptırılan restorasyon çalışmaları sırasında yüklenici firma tarafından tarihi duvarının yıkılması tepkiye sebep oldu.

Yüklenici firma yetkilisi, duvarın yıkılması için Anıtlar Kurulu'ndan iznin alındığını belirtirken, Bursa Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi ve Plan-Bütçe Komisyonu Üyesi Ercan Özel, Anıtlar Kurulu'nun böyle bir izin vermediğini söylediklerini, bununla ilgili Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın soruşturma başlattığını belirtti.

Kamyonlar rahat geçsin diye 435 yıllık duvarı yıktılar

"HALK KABUS GİBİ BİR GÜNE UYANDI"

Ercan Özel, "Yenişehir'in tarihi zenginliklerinin farkında olan ve Osmanlı İmparatorluğu'nun bırakmış olduğu bu yapılardan günümüze kadar ayakta kalan tek orijinal yapı olan bu kültürel mirasın önemini ve değerini bilen Yenişehirliler, dün kabus dolu bir güne uyandı. Halkımız arasında Kurşunlu Han olarak adlandırılan Sinan Paşa Külliyesi'nin, 420 yıldır ayakta duran ve günümüze kadar orijinal haliyle gelen duvarları artık ayakta değildi. Kurtuluş Savaşı boyunca 1920 ve 1921 yılları arasında Yunanlılar tarafından Bursa'nın en fazla yıkıma uğrayan ilçeleri arasında yer alan Yenişehir, tam beş kez Yunan askeri tarafından işgale uğramasına rağmen Osmanlı'nın yaptığı tarihi eserlere saygı göstermiş ve bugün kadar yapılan tahribatı ve yağmayı yapmamışlardı" dedi.

Kamyonlar rahat geçsin diye 435 yıllık duvarı yıktılar

BAKANLIK SORUŞTURMA BAŞLATTI

Yüklenici firma yetkililerinin 'içeriden malzeme taşımak için kamyonların girip çıkması için yıktık' şeklinde kendilerini savunduklarına işaret eden Özel, "Anıtlar Kurulu'ndan duvarın yıkılması ile ilgili izin aldıklarını belirtiyorlar. Ancak Anıtlar Kurulu, böyle bir izni vermediklerini, konuyla ilgili bakanlığın soruşturma başlattığını söyledi. Bu tür çalışmaların o kadar hassasiyetle yapılması gerekiyor ki, çıkan taşların bile kayıt altına alınması, onlara numaralar verilmesi gerekirken, bizim kepçe ile kırılan, parçalanan o duvardaki taşlarımız şu an ağır tonajlı araçların altında eziliyor. Titizlikle ve hassasiyetle, gerekirse küçük fırçalarla inceleme, araştırma yapılması gerekirken restorasyon çalışmaları kapsamında Yenişehir'de bir tarih yok oldu. Bunlara sebebiyet verenler, bu kararın altına imza atanlar belki ellerini kollarını sallayarak gönül rahatlığı içinde gezecekler ama onları tarih hiç affetmeyecek" diye konuştu. Yenişehir'de oturan Mazlum Güler ise, tarihi duvarın yıkılmasının Yenişehir halkını üzdüğünü ifade ederek, "Bu tarihi yer Yenişehir için çok önemli. Tarihi korurken yıkmak bizleri üzdü. Bu konuda yetkilileri göreve davet ediyoruz" dedi.

Kamyonlar rahat geçsin diye 435 yıllık duvarı yıktılar