Kanada'da kılık kıyafette yasak tasarısı tartışma yarattı

Kanada'da kılık kıyafette yasak tasarısı tartışma yarattı

Kanada'nın Quebec eyaletinde halkın büyük bir bölümü, resmi kurum ve kuruluşlarda çalışan görevlilerin, inandıkları din gereği kullandıkları sembol ve giysileri yasaklamak üzere hazırlanan kanun tasarısının hedefinin, başörtüsü kullanan Müslüman kadınlar olduğunu düşünüyor.

BAŞÖRTÜLÜ KADINLARIN ENGELLENMESİ

Kanada resmi yayın kuruluşu CBC'nin, kamuoyu araştırma şirketi EKOS'a yaptırdığı ankete katılanlardan İngilizce konuşanların yüzde 78, genel katılımcıların ise yüzde 70'i, tasarı ile başörtülü kadınların engellenmeye çalışıldığı görüşünü belirtti.

'HEDEF BAŞÖRTÜSÜ'

Toplam 2014 kişi ile yapılan ankete katılanlara yöneltilen ''yeni düzenleme ile Müslüman kadınlar mı hedeflendi?'' sorusuna, İngilizce konuşan halkın yüzde 78'i, Fransızca konuşanların yüzde 45'i ve diğer dilleri konuşanların ise yüzde 70'i kanun tasarısıyla başörtüsünün hedeflendiğine inandığını açıkladı. Öte yandan katılımcılara düzenlemenin ''Müslümanlık karşıtı duyguları'' besleyip beslemeyeceği de sorulurken, soruya ''evet'' yanıtı verenlerin oranı yüzde 70'ten fazla oldu.

SEMBOLLER YASAKLANACAK

Quebec Eyalet Hükümeti'nce hazırlanan ve meclise sunulan 60 sayılı tasarısının yasalaşması halinde, Yahudilerin başındaki kipa, Sihlerin türbanı, Hıristiyanların abartılı büyüklükte boyunlarına taktıkları haç, Müslüman kadınların başörtüsü ya da peçeleri, parmaklara takılan Davut Yıldızı, haç ya da bir dini simgeleyen yüzükler, kulaklara takılan küpeler ve diğer semboller kamuya ait işyerlerinde çalışanlarca kullanılamayacak.