Kancabaş kayıklar yeniden Haliç'te sefere başladı
ensonhaber.com

1

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, kancabaş kayıklar ve yüzer iskelelerin hizmete alınması dolayısıyla düzenlenen tören öncesi, Feshane Kongre ve Kültür Merkezi'ndeki iskeleden kancabaş kayığa bindi. Kayığın dümenine geçen Topbaş, Haliç'te tur attıktan sonra, kayığı Miniatürk'teki yüzer iskeleye yanaştırdı.

İSTANBUL'U İSTANBUL YAPAN 3 ÖĞE

Denizci şapkası takan Topbaş, burada yaptığı konuşmada, Altınboynuz Haliç'te geçmişin güzelliklerinin tekrar yaşandığını, İstanbul'un en önemli havzasının tekrar hayat bulduğunu söyledi. İstanbul'u İstanbul yapan üç önemli öğe bulunduğuna değinen Topbaş, ''Haliç, İstanbul Boğazı ve Tarihi Yarımada. Bunlardan bir tanesi yok olsa, İstanbul olmaz zaten. Bu üç güzelliği yaşatma ve geleceğe taşıma sorumluluğumuz var. Geçmişte, sanayi bölgesi ilan edilen Haliç havzası, kirlenmiş, oturulamaz hale gelmişti. Cumhurbaşkanımızın yoğun çabaları sonucunda, hamdolsun Haliç pisliklerden temizlendi'' diye konuştu.

Kadir Topbaş’ın Haliç’te Kancabaş sandalı sefası

"TERSANE BÖLGESİ TURİZME AÇILACAK"

Topbaş, İstanbul Boğazı'ndaki oksijeni bol suyun Haliç'e gelmesi için çalışma yaptıklarını, 30 metre derinlikten ve 5 kilometrelik mesafeden günde 265 bin ton suyu Haliç'e akıttıklarını hatırlatarak, bu sayede 50 civarında canlının tekrar hayat bulduğunu, Haliç'in çevresinin tekrar yaşanabilir hale geldiğini aktardı. Haliç'in geçmişteki gibi bir kültür havzası olmasını arzu ettiklerini dile getiren Topbaş, ''İhalesi yapılan tersane bölgesi, kültür ağırlıklı bir merkez olacak ve turizme açılacak'' dedi.

Kancabaş kayıklar yeniden Haliç'te sefere başladı

SERDÜMAN KIYAFETLERİNİ FARUK SARAÇ TASARLADI

Haliç'e yakışır tarzda bir sandal sefasını getirmek için bu projenin hazırlandığını anlatan Topbaş, Haliç'te Osmanlı döneminde kullanılan kancabaşlardan 20 tane imal edildiğini, bu kayıkların sayısının 80'e tamamlanacağını söyledi. Topbaş, kancabaş kayıkların serdümen kıyafetlerinin modacı Faruk Saraç tarafından tasarlandığını ifade etti. Başkan Topbaş, Haliç'te adaların olduğu bölüme yaya geçişi için Leonardo Köprüsü'nü inşa edeceklerini ve bunun da projesinin hazırlandığını belirtti.

Kancabaş kayıklar yeniden Haliç'te sefere başladı

KAYIKLARIN TOPLAM MALİYETİ 810 BİN LİRA

Toplam maliyeti 810 bin lira olan kancabaş kayıklar, Haliç'te, Feshane-Eyüp-Teleferik-Eyüp Evlendirme Dairesi-Miniatürk-Sütlüce güzergahında sefer yapacak. Bir serdümen ve 6 yolcu kapasiteli kayıkların boyu 7,5 metre, eni 1,8 metre. Dört deniz mili hız yapabilen kayıkların en önemli özelliği, elektrikli sevk sistemine sahip olması. Kayıklar, Haliç'te bağlama yapabileceği tüm lokasyonlarda şarj imkanına sahip.

Kancabaş kayıklar yeniden Haliç'te sefere başladı

Öte yandan, kancabaş kayıklarla birlikte toplam maliyeti 2 milyon 594 bin 259 lira olan yüzer iskeleler de 6 ayrı lokasyonda hizmete girdi. İskeleleri kullanacak nostaljik kancabaş kayıkları vasıtasıyla Haliç'te turistik yolcu taşımacılığı daha modern şekilde yapılacak. Böylece Haliç Sahili, yerli ve yabancı turistler için cazibe merkezi haline gelecek.

Kancabaş kayıklar yeniden Haliç'te sefere başladı