Kanuni'nin organlarının gömüldüğü yer bulundu

vergi.jpg

Macaristan'da, 6 Eylül 1566 yılında Zigetvar Kalesi'nin kuşatması sırasında şehit olan Osmanlı Padişahı Kanuni Sultan Süleyman'ın iç organlarının gömüldüğü yer tespit edildi. Zigetvar Kalesi yetkilisi Janos Lebedi, Kanuni Sultan Süleyman'ın iç organlarının gömüldüğü yerin yaklaşık 2 yıldan bu yana araştırıldığını, Zigetvar şehri civarında 18 yerde sürdürülen kazı çalışmalarının artık sadece tek bir yere düştüğünü, Zigetvar kalesine 7 kilometre uzaklıkta olan şehrin en yüksek tepesinde bulunan üzüm bağı içinde kazıya devam edileceğini söyledi.

Kanuni'nin organlarının gömüldüğü yer bulundu

"1972'DEKİ KAZI ÇALIŞMASI SIR GİBİ SAKLANDI"

1972 yılında 40 metre uzunluğunda, 10 metre genişliğindeki üzüm bağının toprağında bir arkeoloji kazı yapıldığını söyleyen Janos Lebedi, bu kazı sırasında üç adet Osmanlı İmparatorluğu'na ait yapı bulunduğunu, Osmanlı dönemine ait kiremitler, çanaklar, yeşil renkli seramiklerin olduğunu kaydetti. Lebedi, "Kazıları yapan dönemin komünist rejimi bu çalışmayı sır gibi sakladı ve bulunan Osmanlı yapılarını bu topraktan çıkarmadı. Üzüm bağı içindeki toprağın her alanında bu kalıntılara rastlamak mümkün, arşiv belgelerinde de burada bir Osmanlı tabyasının olduğu ve Kanuni Sultan Süleyman'ın iç organlarının buraya gömüldüğü yazılı" ifadesinde bulundu.

Kanuni'nin organlarının gömüldüğü yer bulundu

'TÜRBE KURULACAK'

Avrupalı Türk Demokratlar Birliği Macaristan Başkanı Mehmet İnceoğlu da, son dönemlerde yapılan kapsamlı araştırmaların sonuna gelindiğini belirtti. Sultan Süleyman'ın iç organlarının gömüldüğü mekanın tespit edildiğini, kısa zaman içinde hem Türk hem de Macar devletlerinin desteğiyle kazıya başlanacağını öne süren İnceoğlu, "Kazıların olumlu sonuç vermesiyle burada türbe de kurulacak. Heyecanla araştırmanın sonucunu bekliyoruz" dedi.

MACAR PROFESÖR: BULGULAR CİDDİ OLARAK ORTAYA KOYUYOR

TİKA desteğiyle yaklaşık iki seneden bu yana kazı çalışmalarını yürüten 12 kişilik Macar bilim adamı grubunun başkanı olan Peç Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Norbert Pap ise, araştırmaların ilk bölümünün sona erdiğini kaydetti. Konuyla ilgili 5 sayfalık bir raporu Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlığı'na gönderdiklerini dile getiren Pap, şunları söyledi:

"Son 2 yıl içinde 18 yerde yapılan kazılar artık tek bir yere düştü. Bu yer ise sonuç almamız için çok büyük umut veriyor. Arşiv belgelerinde bu yer geçiyor, çeşitli jeolojik ve modern teknik ekipmanlarla yapılan çalışmaların yanı sıra, toprakta çıkan Osmanlı İmparatorluğu'na ait kalıntılar Kanuni Sultan Süleyman'ın iç organlarının burada gömülü olduğu bulgusunu ciddi olarak ortaya koyuyor. Macar ve Türk devletlerinin kararı doğrultusunda önümüzdeki yaz aylarında kazılara başlayacağız."

Kanuni'nin naaşı, İstanbul'a bozulmadan taşınabilmesi amacıyla mumyalanmıştı. Bunun için kalbi ve iç organları çıkarılarak, misk ve amberle yıkanıp gömülmüştü. Rivayetlere rağmen iç organların kesin olarak nerede olduğu bir türlü ortaya çıkarılamamıştı.