Kapalıçarşı 3.5 milyon TL'ye yenilenecek

kljlj

Kapalıçarşı'da 1.800 metrekare alana sahip olan Sandal Bedesteni'ni 20 yıllığına kiralayan OB Makina Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Özden, Dünya gazetesine konuştu.

TADİLAT 3 YIL SÜRECEK

Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne ait olan ve aylık 120 bin TL kiranın toplandığı alanı 3 yıl aylık 855 bin TL, 3 yıl sonunda ise enflasyon artı 1 milyon 305 bin TL kira karşılığında aldıklarını kaydeden Hüseyin Özden, 3 yıl sürecek tadilat için 3.5 milyon TL harcayacakları alanı küçük Kapalıçarşı olarak işleteceklerini söyledi.

Halı, turistik eşya, çanta, takı ve giysilerin satıldığı dükkanların bulunduğu Sandal Bedesteni, önceki gün, Fatih Kaymakamlığı tarafından tahliye tebligatının asılmasının ardından, 80'e yakın esnafın tahliye edilmesi ve tahliye nedeni ile esnaf tarafından başlatılan eylem ile gündeme gelmişti.

İKİ TALİP DAHA VARDI

Hüseyin Özden, kendisinin de Sandal Bedesteni'nde 25 yıllık esnaflık yaptığını ve alanın yüzde 35'inin zaten kendisine ait olduğunu anlattı.

Dükkanların Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından kiralandığını ve kontratların 1 yıllığına yapıldığını hatırlatan Özden, "Vakıflar Genel Müdürlüğü, 2.5 yıl önce burasını 3.5 milyon TL harcanması kaydıyla yatırım projesi adı altında ihale edeceğini duyurdu. 1 yıl sonra kontratları tazelemediler ve Sandal Bedesteni ihaleye çıkarıldı. Vakıflar, buradan aylık 120 bin TL kira topluyor. 170 bin TL'den ihaleyi açtı. Biz esnaf ile konuştuk, birleşelim beraber girelim dedik ama kabul görmedi teklifimiz. Altınbaş Holding 2 dosya ile girdiği ihaleye Gülaylar Kuyumculuk'un da dahil olduğu 7 firma katıldı. Önce kapalı zarf usulü, sonra da açık açık ihale oldu. Birer kere konuşmada 430 bin TL'den bitti. Sonra kapalı zarfa yeniden geçildi ve kim alırsa onda kalacak dendi. En yakın rakibimizden 155 bin TL farkla aylık 855 bin TL'ye aldık ihaleyi" dedi.

20 METREKARE 15 BİN DOLAR

Alana 15-20 milyon TL masraf yapacaklarını dile getiren Özden, şunları söyledi: "Sandal Bedesteni toplamda bin 870 metrekare. Tadilat sonucunda bin metrekareden az alanda satış alanları olacak. Biz burada Kapalıçarşı'da kaç çeşit ürün varsa onlardan birer tane dükkan açacağız. 17 adet dükkan ediyor bu şekilde. Eski Kapalıçarşı gibi olacak. İçinde mezat salonu, restoranlar, kafeler de yer alacak. Kiralama da yapabiliriz ama kimse kiraların altından kalkamaz. 15-20 metrekare alanın kirası 15 bin dolar. Ana caddede 25 bin dolar. Kimse ödeyemez bu parayı."

Fatih’teki tarihi Kapalıçarşı içerisinde Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün mülkiyetinde olan halı, turistik eşya, çanta, takı ve giysilerin satıldığı 70 dükkanın bulunduğu Sandal Bedesteni’nin kapısına, Fatih Kaymakamlığı tarafından tahliye tebligatının asılmasının ardından, esnafın önceki gün sabah saatlerinde başlattığı eylem dün de sürdü. Bölge esnafından Hasan Kaya Kandemir, en son içerideki 17 esnafın da dışarı çıkarıldığını ve tahliye işleminin tamamlanmasının ardından bugün bedestenin sahibine teslim edileceğini söyledi.