Karadeniz'in yıldızı Trabzon

Türkiye'nin en kalabalık yirmi dokuzuncu şehri olan Trabzon, 768.417 nüfusa sahiptir.

Karadeniz'in yıldızı Trabzon

Şehri ziyaret eden Melih Uslu, Skylife Dergisi'ne bir gezi yazısı hazırlayarak Karadeniz'de yaşadığı tecrübeleri anlattı: Deniz, balık, renk renk tekneler, ağlar ve muhteşem günbatımı. Bütün bunlar Faroz’da günlük yaşamın birer özeti gibi... Yemyeşil yamaçlarını Karadeniz’in koyu mavi sularıyla buluşturan Yaroz Plajı ise güneşli sonbahar günlerinde bile ilgi görüyor.

Karadeniz'in yıldızı Trabzon-Foto Galeri

HUMMALI BİR ÇALIŞMA VAR

Sürmene ilçesine dört kilometre uzaklıktaki Memişağa Konağı’ndan bir kapı detayı. Sahil yolunun hemen üzerinde bulunan bu özgün yapı, benzersiz ahşap işçiliği ve kalem işleriyle beğeni topluyor. Turizmde nicelikten çok niteliği hedefleyen Trabzon, büyük bir değişimin işaretlerini veriyor. Sürdürülebilir turizmin temelleri doğaya, tarihe ve öz değerlere saygılı bir anlayışla atılıyor. Şehrin dört bir yanında hummalı bir çalışma var. Yeni bir çehreye kavuşturulan Ayasofya Müzesi’nin bahçesi keman resitallerine ev sahipliği yapıyor.

Karadeniz'in yıldızı Trabzon

140 KADAR EV RESTORE EDİLECEK

Trabzon Kalesi’nin etekleri dev bir park alanına dönüştürülmüş. Surların çevresindeki düzenleme çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Ortahisar Projesi ise gerçekten heyecan verici. Kanuni Sultan Süleyman’ın doğup büyüdüğü Ortahisar Mahallesi, üzerindeki 140 kadar tarihi evin restore edilmesiyle bir kültür adasına dönüştürülecek. Bizans döneminden kalma iki dehlizin üzerine kurulan mahalle, Osmanlı mimarisinin özgün örneklerini barındırıyor.

Mahallenin bitişiğindeki Zağnospaşa Köprüsü’nün üzerinde takım elbiseleri ve köstekli saatleriyle gezinen Trabzon beyefendileri, mahalledeki yeni hayatın ilk ipuçlarını veriyor. Deneyimli şehir rehberimiz Ömer Faruk Öğretmen, çocukluğunda şehir sinemalarına kimsenin kravatsız gitmediğini anlatırken, acaba Trabzon’da tarih tekerrür mü edecek demekten kendimizi alamıyoruz.

Karadeniz'in yıldızı Trabzon

Bölge turizmini geliştirmek için yapılan bir diğer önemli çalışma ise Doğu Karadeniz Master Planı. Bu proje ile bölgeye gelen turistlere sahil yoluna inmeden Samsun’dan Batum’a kadar rahat bir ulaşım imkânı sağlanacak. Yol üzerindeki belirli yaylalar turizm merkezi ilan edilerek planlı ve doğaya uygun konaklama mekânları açılacak. Bu kapsamda Uzungöl yolunda ev pansiyonculuğunu teşvik edecek çalışmalar başlatılmış bile.

ŞEHİR DEV BİR GEZİ PARKURUNA DÖNÜŞECEK

Yakupağa Konağı ile Alacahan’ın butik otele dönüştürülmesi hedefler arasında. Şehrin turizm vizyonuna uygun iki beş yıldızlı otel ise yolda. Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen levhalandırma çalışmalarıyla kentin önemli turistik noktalarının birleştirilmesi amaçlanıyor. Levhalandırma ile şehrin dev bir gezi parkuruna dönüşeceğini söyleyen Trabzonlu fotoğrafçı Atilla Alp Bölükbaşı, yörenin asıl güzelliklerinin yaylalarda saklı olduğunu anlatıyor. Bin bir çiçekli Trabzon yaylaları, ahşap evleri, dağ gölleri ve haziran ile eylül ayları arasında düzenlenen şenliklerle bir festival alanına dönüşüyor.

Karadeniz'in yıldızı Trabzon

GELECEKTEKİ ALTERNATİF TURİZM MERKEZİ OLACAK

Yakın gelecekte Türkiye’nin alternatif turizm merkezi olmaya hazırlanan Trabzon’un zenginliklerini dünyaya duyurabilmek için bir tanıtım atağı başlatılmış. Havalimanı, şehir merkezi, Uzungöl ve Maçka’da turizm ofisleri açılmış. Profesyonel bir yaklaşımla hazırlanan rehber kitaplar ücretsiz olarak dağıtılmaya başlanmış. Dubai, Riyad, Moskova ve Berlin’de düzenlenen turizm fuarlarında etkili tanıtımlar yapılmış. Bütün bu hamleler ilk meyvelerini vermeye başlamış bile. Şehre gelen turist sayısında radikal artışlar göze çarpıyor.

Karadeniz'in yıldızı Trabzon