Katar'dan Merkel'e Kıbrıs cevabı

Katar'dan Merkel'e Kıbrıs cevabı

Başbakan Erdoğan, Alman Başbakanı Merkel'in Kıbrıs'la ilgili sözlerine Katar'dan yanıt verdi. Erdoğan şöyle konuştu:

GEÇMİŞİNİ BİLMİYOR

"Sayın Merkel, herhalde Kıbrıs sorununu kendi başbakanlığı döneminden itibaren devam eden bir süreç zannediyor. Geçmişini bilmiyor. Halbuki, anamuhalefet partisinin geçmişteki lideriyle bunu görüşme fırsatını bulabilseydi Kıbrıs sorununun asıl failinin kimler olduğunu gayet iyi anlardı. Bakınız biz, İsviçre'nin Burgenstock'unda bir toplantı yaptık. Üç gün boyunca orada çalıştık. Sayın Annan bizim verdiğimiz sözü nasıl yerine getirdiğimizi bizzat teyit etti. Ve biz literatüre bir şey soktuk 'win-win' (kazan-kazan) esasına göre 'gelin bu işi yapalım' dedik.

Burgenstock'ta Rum tarafı çekilmeye karar verdi. Sayın Annan 'Erdoğan ne diyorsunuz' dedi. Ben de dedim ki, 'Ben size Davos'ta bir söz verdim. Biz bu işi bitireceğiz. Bir adım önde olacağız.' Ve biz o gün imzaları attık. Bu imzalarda ne vardı? Bu imzalarda Annan Planı'nın kabulü ile birlikte KKTC'nin de aynı şekilde bu haklardan istifadesi vardı. Neydi bu? Referandum. Ve bu referandumda Güney Kıbrıs, Annan Planı'na 'hayır' dedi."

KKTC cezalandırılıyor

'Hayır' diyen Rumları Batı'nın, AB'ye aldığını, KKTC'yi ise cezalandırdığını vurgulayan Erdoğan, halen KKTC'nin cezalandırılmaya devam edildiğini söyledi. Güney Kıbrıs'ın bir hafta içinde AB'ye alındığını ifade eden Erdoğan, şöyle devam etti:

"Bir şey daha söylemem lazım. Bayan Merkel şu anda konuştuğunu da herhalde unutuyor. Şunu söyledi, 'Güney Kıbrıs'ı AB'ye almak yanlış olmuştur' ifadesini de kullanan kendisi. Ama şimdi Kıbrıs'a bir ziyaret yapıyor ve bu ifadeyi kullanıyor. Ve ben diyorum ki, Sayın Şansölye siz, önceki dönemi şöyle bir araştırın, bakın o zaman neyin ne olduğunu göreceksiniz ve tavsiye ederim Schröder ile de bir çay içsin."