Kayıp Malezya uçağı için arama çalışmaları genişletildi

Kayıp Malezya uçağı için arama çalışmaları genişletildi

Malezyalı yetkililer, uçağın kaybolduğu noktadan 80 km öteyi kapsayan arama çalışmaları alanını iki katını çıkararak yaklaşık 160 km'ye kadar genişletti.

TELEFONLAR ÇALIYOR İDDİASI

Olayla ilgili konuşan yolcu yakınlarından Bian Liangwei isimli bir kadın, “Bu sabah ağabeyimin telefonunu iki kez aradım ve çaldı. Öğlen bir daha aradığımda, yine çalıyordu” iddiasında bulundu. “Ben ulaşabiliyorsam, polis de onun yerini bulabilmeli. Hâlâ hayatta olduğuna dair bir ihtimal var” diyen Bian, ağabeyinin numarasını havayolu şirketine ve Çin polisine verdi. Singapur merkezli “The Strait Times” da birçok yolcu yakınının benzer ifadelerle havayolu şirketini bilgilendirdiğini belirtti.

AİLELER HAVAYOLU ŞİRKETİNE İNANMIYOR

Washington Post, bazı yolcuların ailelerinin Çin'in online iletişim servisi QQ'da aktif halde gördükleri iddiasına yer verirken China.org.cn sitesi de en az 19 ailenin uçaktaki yakınlarını aradığı ve telefonların çaldığı iddiasında bulunduğunu belirtti. Aileler bu iddiaların ardından Malezya Havayolları'nı doğruyu söylememekle suçluyor.

"TELEFONLAR ÇALIYOR" İDDİASINI YALANLADI

Malezya Havayolları sözcüsü Ignatius Ong ise düzenlenen basın toplantısında, kendilerine verilen numaraları aradıklarını ancak telefonların çalmadığı açıklamasında bulundu.

ARAMALAR DEVAM EDİYOR

Uçaktan kaybolmadan önce, başkent Kuala Lumpur yakınlarındaki Subang'da bir havalimanına inmek istendiği haberi gelmiş bu son bilgi yetkilileri endişelendirmişti. Boeing 777-200 tipi yolcu uçağının Subang'a geri dönmeye kalkmış olabileceğini bildiren resmi makamlar, dünyanın farklı ülkelerinden ekiplerin hem denizde hem de karada aramalara devam ettiğini duyurdu.

40 GEMİ VE 34 UÇAK İLE ARAMA ÇALIŞMASI

Uçak geçen Cuma Türkiye saatiyle 18.41'de Kuala Lumpur'dan kalkmış, ancak yine Türkiye saatiyle 19.30'da uçak Vietnam ve Malezya arasındaki bir noktada seyrederken telsiz bağlantısı kesilmişti. Vietnam ve Malezya açıklarında 40 gemi ve 34 uçak arama çalışmalarına katılıyor.

TERÖR OLASILIĞI DA DEĞERLENDİRİLİYOR

239 yolcunun seyahat ettiği MH370 sefer sayılı Malezya uçağı Pazar günü Kuala Lumpur'dan Pekin'e doğru kalktıktan kısa bir süre sonra ortadan kaybolmuştu. Uçağın kayboluşuyla ilgili soruşturma, uçağa çalıntı pasaportlarla bindiği tespit edilen iki yolcu üzerinde yoğunlaşıyor. Yetkililer terör olasılığını da değerlendiriyor ve uçaktaki bazı kişilerin kimlikleri kontrol ediliyor. Interpol iki yolcunun kendi veri tabanlarında çalıntı görülen pasaportlarla uçağa bindiğini doğruladı. Tayland'da yıllar önce kaybolan bir İtalya ve bir Avusturya pasaportuyla uçağa binen yolcuların, biletlerini aynı anda aldıkları saptandı.

BÖLGENİN EN BÜYÜK HAVAYOLU ŞİRKETLERİNDEN

Bu yolcuların bilet numaralarının da birbirini takip ettiği ve her iki yolcunun da Pekin'den Avrupa'ya giden bir uçakta yer ayırttıkları belirtildi. Beş yolcunun da bilet aldıkları halde uçağa binmedikleri anlaşıldı. Her gün 80 farklı noktaya yaklaşık 37 bin yolcu taşıyan Malezya Havayolları, bölgenin en büyük havayolu şirketlerinden biri.