Kayıp uçağa ait olduğu düşünülen bir parça bulundu

Kayıp uçağa ait olduğu düşünülen bir parça bulundu

3 haftadır kayıp olan Malezya Havayolları'na ait yolcu uçağı ile ilgili açıklama yapan Malezyalı yetkililer Güney Çin Denizi'nde enkaz bir parça bulunduğunu belirtti. Yetkililer yaptığı basın açıklamasında Hint Okyanusu'nun güney kesiminde Çinli araştırma ekibinin kaybolan uçakla bağlantılı olabileceği belirtilen bir parça bulduğunu ifade etti.

AMERİKAN ÜSSÜNE KAÇIRILDI İDDİALARI

İngiliz tabloid gazetesi, Malezya Havayolları'na ait kayıp uçağın İngiltere'ye ait gizli bir Amerikan üssüne karşı bir terör saldırısı planlanarak kaçırıldığını iddia etti. Gazete haberinde, Boeing 777'nin ABD'nin İngiltere'den kiraladığı, Hint Okyanusu'ndaki Diego Garcia adasında bulunan Amerikan üssüne doğru kaçırılmış olabileceğine dikkat çekti. Hayalet uçak manşetiyle uçağa dair gelişmelere de yer veren gazete, "Avusturalya'nın Perth şehrinden 1500 mil mesafede, uydudan saptanan biri 24 metre diğeri 8 metre büyüklüğündeki iki cismin uçağın enkazı olduğu kanıtlanırsa, bu uçağın hava trafik kontrolü ile en son temasa geçmesinden sonra 7 saat uçtuğu anlamına geliyor" diye yazdı. Gazete, iki cisim kayıp Malezya uçağının enkazı çıkması durumunda, uçağın denize düştüğü noktadan sonra 239 yolcunun 7 saat uçakta şuursuz bir vaziyette uçtukları teorisinin kuvvet kazanacağını yazdı. Haberde, uçağın otomatik pilot ile bir süre yol aldığının iddialar arasında olduğu belirtildi.

Kayıp uçağa ait olduğu düşünülen bir parça bulundu

OKYANUS'TA ARAMALAR SONUÇSUZ KALMIŞTI

Uydular tarafından belirlenen ve kayıp Malezya uçağına ait olma ihtimali bulunan iki parçaya ulaşmak için Batı Avustralya'nın başkenti Perth'in 2 bin 500 kilometre uzağındaki Güney Hint Okyanusu'nda yapılan arama çalışmaları ikinci gün de sonuçsuz kaldı. Avustralya Deniz Güvenliği Kurumu arama çalışmalarına Avustralya Kraliyet Hava Kuvvetlerinden 3 P3 Orion, bir adet Yeni Zelanda'ya ait P3 Orion ve iki uzun menzilli jetin de katıldığını, ayrıca dördüncü P3 Orion arama uçağının öğleden sonra aramalara katılacağını duyurdu. Arama çalışmalarına katılan Orionların iki saatlik arama sürelerinin olduğu ancak uzun menzilli jetlerin 5 saatlik bir arama kapasitesine sahip oldukları belirtildi.

ARAMAYA GEMİLER KATILIYOR

Kayıp uçakta 153 yolcusu bulunan Çin, bölgedeki arama çalışmalarına en az yedi gemi ile katılacağını duyurdu ancak gemilerin bölgeye ulaşmasının günler alacağı belirtildi. Bölgede 6 geminin arama çalışmalarına destek olduğu Avustralya Deniz Güvenliği Kurumu, ikinci gün arama çalışmalarında hava şartlarının normal olmasına rağmen uyduların belirlediği parçaların izine rastlanamadığını bildirdi.

Kayıp uçağa ait olduğu düşünülen bir parça bulundu

HAVA ŞARTLARININ İYİLEŞMESİ BEKLENİYOR

Meteoroloji sözcüsü Luke Huntington, yaptığı açıklamada bölgede hava şartlarının ikinci günkü gibi normal olacağını duyurdu. Huntington, hava şartlarının uçuş için uygun, rüzgarın hafif, görüş mesafesinin daha iyi olacağını açıkladı.

PARÇALAR EN İYİ İPUCU

Avustralya Deniz Güvenliği Kurumu sözcüsü John Young, yaptığı açıklamada, bir an önce parçaları bulmak istediklerini belirterek, "Bu kayıp insanlara ulaşmak için en iyi ipucu" dedi. John, araştırmanın çıplak gözle yapılacağını ve bu yüzden uçakların alçaktan uçuş yaparak, işinde uzmanlar tarafından parçaların aranacağını aktardı. Bölgede bulunan Norveç ticari gemisi yetkilisi Olav Sollie, iki gündür yaptıkları arama çalışmalarından herhangi bir sonuç elde edemediklerini belirtti. Arama çalışmalarına 25 metre yükseklikteki gemi güvertesinden denizi izleyerek katıldıklarını anlatan Sollie, görüş mesafelerinin iyi, deniz üzerinde herhangi bir şeyi görebilecek durumda olduklarını söyledi.

PARÇALARDAN BİRİ BATMIŞ OLABİLİR

Avustralya Federal Hükümeti Başbakan Yardımcısı Warren Truss, uydudan tespit edilen parçalardan birisinin batmış olabileceğini belirtti. Truss, "Uzun zaman önce denizin üzerinde bir şey yüzüyordu belki batmış olabilir" dedi. Pentagon'dan yapılan açıklamada ise Malezya'nın deniz altında arama yapılabilmesi için Amerika'dan ekipman talep ettiği ve bu talebe yakın bir zamanda cevap verileceği aktarıldı. Avustralya Savunma Bakanı David Johnston, uydudan alınan resimlerdeki paçaların bulunmasından sonra uçağa ait olup olmadığının belirlenmesinin günler alacağını hatırlatarak, insanlara boş yere ümit vermekten çekindiğini açıkladı.

BUZ KIRAN GEMİSİ BÖLGEYE GİDİYOR

Kaybolan Malezya uçağında 153 vatandaşı bulunan Çin, Antarktika'yı da içine alması muhtemel bir arama çalışmasına katkıda bulunmak üzere buz kıran gemisi Snow Dragon'un bölgeye yolluyor.

'KARA KUTU KAPATILDI'

Kuala Lumpur Pekin seferini yaparken 239 kişi ile 8 Mart Cumartesi günü ardında bir çok soru işareti bırakarak ortadan kaybolan Malezya uçağının, kara kutusunun kapatıldığı iddia ediliyor. Malezya Savunma Bakanı Hishammuddin Hussein, uçağın kara kutusunu bulmak istediklerini belirterek, ‘‘Uçağa tam olarak ne olduğunu öğrenmek için bu çok önemli bir ipucu'' dedi.

Kayıp uçağa ait olduğu düşünülen bir parça bulundu

YOLCULARIN YAKINLARI HALA UMUTLU

Çinli Wen Wancheng, uçakta bulunan oğlunun hala hayatta olduğunu söyledi. Uydular tarafından belirlenen parçalardan sonra uçağın denize düştüğü yönündeki haberlere itiraz eden 63 yaşındaki Wancheng, "Ben habere inanmıyorum, benim oğlum hayatta'' dedi.