Kayseri'de boşanan eşine nafaka ödeyemeyen adama hapis
Ajanslar

Kayseri'de 4 yıl önce eşinden boşanan ve 3 çocuğunun velayetini alan 46 yaşındaki Ahmet E.'ye , mahkemenin boşandığı eşine ödemesine hükmettiği nafakayı ödeyemediği için 3 ay hapis cezası verdi. Tutuklanan Ahmet E., çocuklarının sahipsiz kalmaması için yardım istedi.

Kayseri'de boşanan eşine nafaka ödeyemeyen adama hapis

3 ÇOCUĞUN VELAYETİ BABAYA VERİLDİ

Ahmet E., Melika D. ile 2003’te dünya evine girdi. Çiftin bu evliliklerinden, 11 yaşındaki S. ve şu anda 9 yaşında olan ikizler Y. ile H. dünyaya geldi. Aralarında anlaşmazlık çıkan çift, Kayseri 5’inci Aile Mahkemesi’ne başvurarak boşanma davası açtı. Mahkeme, 3 çocuğun velayetini babaya verirken, boşandığı eşine de aylık 300 TL nafaka ödemeye mahkum etti.

ÖDEMELERİNİ YAPAMADI

Kuru temizleme işi yapan ve 4 yıl boyunca her ay nafakayı düzenli ödeyen Ahmet E., işleri kötüye gidince, 2015 yılı Ocak ayında işyerini kapatmak zorunda kaldı. Ahmet E., Nisan ayından sonra ödemelerini yapamadı.

ESKİ EŞİ ŞİKAYET ETTİ, HAPİS CEZASI VERİLDİ

Melika D.'nin 2’nci İcra Ceza Mahkemesi’ne şikayette bulunması üzerine, Ahmet E.'ye , parayı ödemediği takdirde 3 ay hapis cezası verildi.

KARNE GÜNÜ TUTUKLANDI

Kendisine verilen süre zarfında da, biriken nafakayı ödeyemeyen Ahmet E., çocukları ile vedalaştıktan sonra savcılık yoluyla güvenlik güçlerine teslim oldu. Çocuklarının karne aldığı gün tutuklanan Ahmet E., şunları söyledi:

"Boşandığım eşim, 2011 yılında aile etrafını kendi hevesi ve yanlış anlamalarını doğru gibi kabul ettirerek evi terk etmiştir. Mahkemede açılan davalar neticesinde, hakkımda aylık 300 TL nafaka tayin edildi. O yıllarda 3 çocuğuma annelik, hem de babalık yapmama rağmen işlettiğim işyerimden elde ettiğim kazançla bu nafakayı zor da olsa ödedim. Ocak 2015’te işyerimi kapatmak zorunda kaldım. 2015 yılı Nisan ayına kadar da bu nafakayı ödedim. Ancak, daha sonrasını ödeyemedim ve eski eşim Eylül ayında hakkımda ceza davası açtı. Bu dava sonunda da, 3 ay hapsime karar verildi."

"KADINI KORUYAN KANUN, ERKEĞİ MAĞDUR ETMEMELİ"

Nafakayı ödeyemeyen Ahmet E., kendisi ile birlikte 3 çocuğunun da mağdur edildiğini söyledi. Kanunların boşanma davalarında kadını koruduğunu belirten ancak, erkeğin durumunu göz ardı ettiğini dile getiren Ahmet E., şöyle konuştu:

"Bir kadının açmış olduğu bu davalardan sonra, zor günler yaşamaya başladık. Kanunda ve hiçbir yerde erkeğe zerre kadar değer verilmiyor. Konuştuğumuz anlaşılmıyor. 3 çocuğumun velayeti ve bütün her şeyiyle bende olduğu halde, beni 3 ay hapse gönderiyor. Nafaka iptali için avukatlara başvurduğumda, onlar bile yasanın kadının lehine olduğunu ve nafakanın iptal edilemeyeceğini söylüyor. İnsan, ömür boyu nafakaya tabi tutulamaz. Birçok kadın, belki haklı olabilir, onların yanında olmak lazım. Bu durum kanun, devlet için doğrudur. Ama mağduru ayırt etmeyen bir adalet sistemini yadırgamaktayız."

"BİZE ANNELİK YAPMADI"

Ağlayarak babalarının hapse girmesini istemediğini söyleyen 9 yaşındaki Y.E. ise, annelerinin kendilerine çile çektirdiğini anlatırken, "Biz onu istedik. Ama o bizi istemedi. Bize annelik yapmadı" diye konuştu.

Avukat Metin Bayram ise, modern toplumlarda borç için hapis cezası verilmediğini, çocukların velayetinin babada olmasına rağmen, babanın cezaevine girmesinin çocukları da mağdur ettiğini belirtti.