Kayseri'de dünyanın en eski vasiyetnamesi bulundu

Kayseri'de dünyanın en eski vasiyetnamesi bulundu

Kayseri'de 1946 yılından bu yana kazı çalışmalarının sürdüğü ve Anadolu'nun en eski yazılı belgelerinin bulunduğu Kültepe Kaniş- Karum ticaret kolonisinde, dünyanın en eskisi olduğu öne sürülen vasiyetname bulundu.

ARKEOLOJİ ÇALIŞMALARINDA ORTAYA ÇIKTI

Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu, Kayseri'de M.Ö. 4 binli yıllarda Hititler'e dayanan tarihiyle açık hava müzesi olarak nitelendirildiğini Kültepe Kaniş-Karum'da 1946 yıllından bu yana arkeoloji çalışmalarının sürdüğünü ve Türkiye'nin en uzun soluklu tarih yolculuğunun bu yıl 69'cu yılı kazı çalışmalarının başladığını söyledi.

"BİR METİN, BİR DUA SANDIK"

Bulunan belgelerle Anadolu'da yazının ilk kullanıldığı yer olarak tescillenen bölge için Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu, bu yılki hedeflerini şöyle dile getirdi;

Kayseri'de dünyanın en eski vasiyetnamesi bulundu

"Burada gördüğünüz mezarda kazı yaparken ilginç bir buluntuyla karşılaştık. Kültepe'de yapılan kazılarda ilk defa bir tablet, mezarda bulundu. Çok sevindik. Bu herhalde bir dua metni, ölünün 'öbür dünyaya' sağ- salim gidebilmesi için bir metin, bir dua sandık. Filolog bir arkadaşımız vardı. Ona okuttuk. Tahminlerimiz bir dini metin olması yönündeydi. Ama bir eşek satışıyla ilgili metin çıktı. Bizim için çok sürpriz bir buluntu oldu. Bu tablette bahsedilen metine aşağı yukarı 'Bu mektubumu okuduğun zaman, bu eşeğin sahibine git, eşeğin sahibine bir bölü üç mina gümüş ver' deniliyor."

UNESCO DÜNYA BELLEK LİSTESİNE ADAY

Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu, Anadolu'nun ilk yazıyla tanıştığı yer olarak bilinen Kaniş-Karum'da 25 bine yakın tablet bulunduğunu, koloninin UNESCO Dünya Bellek listesine aday olduğunu ve 2015'te bu listede yer alacağını ekledi.

Kayseri'de dünyanın en eski vasiyetnamesi bulundu