KDK'dan sınavlar için nöbetçi nüfus müdürlüğü kararı
ensonhaber.com

İstanbul'da yaşayan bir kişi, geçen yıl Kamu Personel Seçme Sınavı'na (KPSS) girmek için gittiği okulun çevresinde, nüfus cüzdanını düşürdü.

SINAVA ALINMADI, KDK'YA BAŞVURDU

Sınav görevlilerinin en yakın kaymakamlıktan geçici sınav belgesi alabileceğini söylemesi üzerine Fatih Kaymakamlığı'na giden aday, kurumun kapalı olması üzerine "e-Devlet" üzerinden kimlik bilgilerine ilişkin aldığı çıktı ve ehliyetiyle tekrar sınavın yapılacağı okula geldi ve sınava girmek istedi. Ancak sınava kabul edilmeyen kişi, Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK)'ye başvurdu.

SINAVIN TEKRARLANMASINI İSTEDİ

Başvurucu, yaşadığı mağduriyette ihmali olan kamu görevlilerinin cezalandırılmasını, giremediği sınavın kendisine yönelik tekrarlanmasını, maddi ve manevi zararının karşılanmasını talep etti.

KDK'nin başvuruyu incelemeye aldığı sürede Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi  (ÖSYM ) tarafından gönderilen yazıda, ÖSYM'nin ilgili mevzuat gereği resmi çalışma gün ve saatleri dışında, sınav günlerinde nüfus müdürlüklerinin açık olmasını sağlamak gibi bir görev ve yükümlülüğünün bulunmadığı bildirildi.

Yazıda, nüfus müdürlüklerinin açık tutulması uygulamasının sınava girecek aday sayısının en fazla olduğu YKS ve KPSS Ortaöğretim/Ön Lisans ile sınırlı olarak yapıldığı belirtildi.

KDK'dan sınavlar için nöbetçi nüfus müdürlüğü kararı

ÖSYM İÇİŞLERİ BAKANLIĞI'NI İŞARET ETTİ

Geçerli kimlik belgesi ile süresinde sınav binasına gelmeyen adayın sınava girememesi işleminde, mevzuata aykırılık bulunmadığına işaret eden ÖSYM, nüfus müdürlüklerinin resmi çalışma saatleri dışında açık tutulmasına karar verme yetkisinin de İçişleri Bakanlığına ait olduğunu kaydetti.

ÖSYM'nin yazısında, sınav gününde nüfus müdürlüklerinin açık bulundurulacağına yönelik de herhangi bir duyuru yapılmadığı bilgisine yer verildi.

KDK'dan sınavlar için nöbetçi nüfus müdürlüğü kararı

SINAV TEKRARLANSIN TALEBİNE RET

Başvuruyu incelemeye alan KDK, başvurucunun, yeniden sınava alınması, maddi, manevi zararlarının karşılanması, yetkililerle ilgili işlem yapılmasına yönelik taleplerini reddetti.

TAVSİYE KARARI

Kurum, tüm sınavlar için merkezlerde nöbetçi nüfus müdürlüğü uygulamasına geçilmesine yönelik ÖSYM ile İçişleri Bakanlığı'na tavsiyede bulundu.