Kenan Evren suçsuz ülkücüyü nasıl astırdı

Bir zamanlar Alparslan Türkeş'in sağ kolu olan Yaşar Okuyan'ın 12 Eylül dönemine dair anılarını anlattığı "O Yıllar" adlı kitabı Doğan Kitap tarafından yayınlandı.

12 Eylül darbesi sonrası idam edilen ilk ülkücü
Kitapta Alparslan Türkeş'in gizli evliliğinden MHP'deki MİT ajanlarına, Mamak, Metris ve Diyarbakır cezaevlerindeki işkencelere kadar birçok ayrıntı bulunuyor. Ancak kitapta en dikkat çekici bölüm ise 12 Eylül Darbesi sonrası idam edilen ilk ülkücü Mustafa Pehlivanoğlu ile ilgili ayrıntılar.

Evren: Artık çok geç infazdan dönemeyiz
Mahkemenin idam kararının ardından, Pehlivanoğlu'nun olayda silah kullanmadığı tespit ediliyor. Ancak bunun üzerine yapılan idamı durdurma girişimlerine, Kenan Evren engel oluyor. Evren: "Bana da öyle bilgi geldi. Ama artık çok geç infazdan dönemeyiz." diyor.

Denge olsun diye idam ettik
İdam kararını veren Sıkıyönetim Mahkemesi Hakimi Ali Fahir Kayacan daha sonra anlattığı anılarında, Mustafa Pehlivanoğlu'nun asılan solcu Necdet Adalı'ya denge olsun diye idam edildiğini belirtmişti.

Pehlivanoğlu ne ile suçlanıyordu?
Balgat'ta, 10 Ağustos 1978 gecesi, teravih vakti, mahalledeki 5 kahvehane, kimliği belirsiz kişilerce tabancalarla tarandı, 5 kişi yaşamını yitirdi. Tarihe 'Balgat katliamı' olarak geçen bu olayda, sol görüşlülere ait üç kahvehanede 3, ülkücülere ait iki kahvehanede de 2 kişi yaşamını yitirdi. Olaydan sonra operasyona başlayan polis, 3 kilometre uzakta, Ülkücülerin yoğun olarak oturduğu Karapınar Mahallesi'ne baskın düzenledi ve bir grup genci gözaltına aldı. Gözaltına alınanlar arasında, 22 yaşındaki Mustafa Pehlivanoğlu da vardı. 12 Eylül 1980 askerî darbesinden önce yapılan yargılama sonunda idam cezasına çarptırılmıştı. 2 yıl kadar hapis yatan Mustafa Pehlivanoğlu ile aynı davadan yargılanan İsa Armağan, yatmakta oldukları ve çok sıkı korunan Mamak Askerî Cezaevi'nden kaçtılar. Planları yurtdışına kaçmaktı. Ancak aynı günlerde 12 Eylül darbesi yapıldı, sıkıyönetim ilan edildi.Mustafa Pehlivanoğlu ile İsa armağan, 18 Ağustos 1980'de Kütahya'da saklandıkları bağ evinde yakalanarak tekrar cezaevine kondular. 7 Ekim 1980 tarihinde idamı onaylanan Mustafa Pehlivanoğlu, 7 Ekim'i 8 Ekim'e bağlayan gece yarısından sonra, solcu militan Necdet Adalı'dan birkaç saat sonra, Mamak Cezaevi'nde asıldı. Pehlivanoğlu, Ankara Karşıyaka Mezarlığı'na gömüldü.

Mahkeme boyunca suçsuzum dedi
Mustafa Pehlivanoğlu mahkeme süresi boyunca polis ifadesinin işkence zoruyla alındığını ve kendisinin masum olduğunu iddia etti.

Ailesi idamı ancak infazdan 3 gün sonra çocuklarını ziyarete geldiklerinde öğrenebildi.

Okuyan da idamla yargılandı
Darbe döneminde idamla yargılananlardan biri de dönemin MHP Genel Sekreter Yardımcısı Yaşar Okuyan'dı. Okuyan, yaklaşık beş ayı Mamak Askeri Cezaevinde olmak üzere iki yıla yakın hapis yattı. Yedi yıl süren yargılamanın sonucunda tüm suçlamalardan beraat etti. Bir siyasetçi olarak geçirdiği yıllar boyunca birkaç söyleşi dışında yaşadıklarını ve tanık olduklarını anlatmayan Yaşar Okuyan, bugüne kadar açmadığı tüm belge ve bilgi arşivini kitabında yayınladı.

İşte O Yıllar kitabının çarpıcı satır başları
-Türkeşin gizli evliliği...
-Okuyan, darbe olacağını söyleyince Demirel ne dedi?
-Türkeş nerede gizlendi?
-İşkenceyle öldürülse de intihar etti diye rapor yazarım diyen doktor kimdi?
-Simitçi neden tutuklandı?
-MHPdeki MİT Ajanı...
-Tahliyeden sonra ilk yemek Uğur Mumcuyla...
-Siyasette Yaşar Okuyan ile Türkeşi ayıran olay neydi?
-Kenan Evrenle buluşmada neler konuşuldu?
-Kenan Evren ve arkadaşlarının onayıyla Danışma Meclisine giren şeriatçı kimdi?
-Mamak, Metris ve Diyarbakır Cezaevindeki işkenceler...