Kentsel dönüşüm kira fiyatlarını 5'e katladı

fikirtepe

İstanbul kenarlarına doğru 1500 - 1600 TL den daha düşük kiralık daire bulmanın neredeyse imkansız olduğunu merkezi konumda bulunan semtlerde ise bu kira oranlarının 2000 TL ile 5000 TL arasında değiştiğini hatta lüks mekanlara doğru daha da yükseldi. Fikirtepe'den taşınan vatandaşlar kira gelirinden olmasının yanında, aldıkları kira oranlarının da zamanla yetersiz kalmasından dolayı ekonomik bir çöküntü içerisine girdi. Fikirtepe'de evler nasılsa yıkılacak beklentisiyle sağlam kiracının bulunamaması ve kiraya verilen birçok evin kirasının tahsil edilememesi kira geliriyle yaşayan mal sahiplerini ekonomik olarak fakirleşmesine sebep oldu.

FİKİRTEPE'DE SON DURUM

Fikirtepehaber'in haberine göre; Fikirtepe'de bazı projelerin başlamasına rağmen bir çok ada içerisindeki imzaları tamamlanamayan projelerde herhangi bir faaliyetin olmaması, imzaların tamamlanamaması bir tarafa kamulaştırmaya bel bağlayan bir çok firma beklentisinin mahkemeler ve danıştay tarafından acele kamulaştırma yürütmesinin durdurulması ve riskli alan uygulamasının Fikirtepe geneline emsal olabilecek şekilde bazı parsellerde iptal edilmesi sonrası ticari firmalar projelerinin geleceği için, vatandaşlar ise ekonomik ve yaşamsal gelecekleri için kara kara düşünmeye başladı.

İSTANBUL'DA KİRALAR ARTIK ÖNGÖRÜLEMİYOR

Yıllar geçti, bölge mevcut lokasyondan dolayı zaten değerliydi ve çarpık yapılaşmadan dolayı yeni olsa bile binaların çoğu eskidi, her şeye rağmen kentsel dönüşüm İstanbul'un merkezinde ve tüm dev projelerin odağında yer alan Fikirtepe'ye ve çevresinin değerine değer kattı. Ancak kentsel dönüşümle birlikte değerinin artmasının yanında kiralar da İstanbul genelinde 3-4 kat artarak el yakmaya başladı. İstanbul içlerinde kiralık daire neredeyse yok, var olanların fiyatları ise dudak uçuklatıyor, vatandaşların gücünü aşıyor.

FİKENTDER ''Fikirtepe Çevresi Kentsel Dönüşüm Derneği'' Başkanı Yasin BEKTAŞ konuya ilişkin yaptığı açıklamada; ''Fikirtepe ile arasında 5 dakikalık mesafe olan Bağdat Caddesi'nde müteahhitler arasında büyük bir rekabet var. Firmaların çoğu bu bölgede kentsel dönüşüm işi alıp yapmak istiyor. Bu sebeple mal sahipleri eski binaları için en az 8 -10 inşaat şirketinden ciddi teklifler alıyor ve aralarında kıyaslama imkanları oluyor. Vatandaşlar her yerde olduğu gibi en yüksek kirayı ödeyen müteahhitle anlaşmak istiyorlar. Bağdat Caddesi'nde aylık kira talepleri 5-8 binleri bulmasına rağmen Fikirtepe'de 5 yıl önce yapılan ilk anlaşmalarda teklif edilen 800 TL - 1000 TL arasında kalması ve bu oranların artan kira enflasyonuna göre güncellenmemesi vatandaşların sözleşmeleri imzalamama kararlarında da en büyük etkenlerden" dedi.

KENTSEL DÖNÜŞÜMDE SON DURUM

İstanbul Anadolu Yakası’nın meşhur bölgelerinden Kadıköy'de kentsel dönüşüm tüm hızıyla devam ediyor. 2012 mayıs ayında çıkan 6306 sayılı Afet Yasası ile beraber şantiyeye dönen Kadıköy ve Fikirtepe'de de eski binalar yıkılıp yeniden yapılıyor. Genelde 30 yaşın üstünde olan binaların yenilenmesi bir kişinin itirazı dahi olsa yenilenemiyordu. Yeni kentsel dönüşüm yasası ile bu sorun Fikirtepe haricinde bina bazında ortadan kalksa da Fikirtepe'de ada bazlı proje yapılanmasından dolayı hala engel olmaya devam ediyor. Bu durum imza atan vatandaşlar kadar iş yapmak isteyen müteahhitlerin kısa dönemde iş yapmalarının önünde büyük bir engel olarak duruyor.