Kentsel dönüşümün sosyal etkileri incelenmeli

dönüşüm

Alt yapı projelerinde istenen Çevresel Etki Değerlendirmesi Raporu (ÇED) benzeri bir uygulamanın kentsel dönüşümde de uygulanmasını öneren platform, kentsel dönüşümde sosyal etkileri incelemek için ‘Sosyal Etki Değerlendirme (SED) raporunun zorunlu olması önerisinde bulundu.

Hürriyet'in haberine göre; gayrimenkul odaklı kentsel dönüşüm yapıldığını ve işin sosyal boyutunun göz ardı edildiğini belirten Kentsel Vizyon Platformu kurucusu Faruk Göksu, “Kentsel dönüşüm yapılan ilçelerde mekanlar ve vatandaşlar travmaya uğruyor. Dünyanın birçok ülkesinde zorunlu olan SED artık Türkiye’de de uygulanmalı” diye konuştu.

Göksu, seçim sonrası platform kurucusu Erden Timur ile birlikte siyasi partilerin liderlerini ziyaret ederek, bu raporun zorunluluğu için TBMM’ye yasa teklifinde bulunacaklarını söyledi.

VATANDAŞ ENDİŞELİ

Kentsel Vizyon Platformu, İstanbul’da Ayazma, Kağıthane, Fikirtepe, Okmeydanı, Tarlabaşı, Gaziosmanpaşa, Sulukule, Vatan Mahallesi, Yeni Sahra ve Kartal bölgelerinde ön çalışma yaptı verehber hazırladı. Faruk Göksu, vatandaşlarla yaptıkları görüşmelerden izlenimlerini şöyle aktardı: “İnsanlarda güven sorunu var. Muhatapları kim bilmiyorlar. Şirketler tarafından kandırılır mıyım diye endişe duyuyorlar. İnşaatlar söylenen sürede biter mi, yeni evlere uyum sağlar mıyım diye sorular geliyor.”

HAVUZ BAŞINDA HALI YIKARIZ

Kentsel Vizyon Platformu, dönüşüm yapılan mahallelerde vatandaşlarla birebir görüşmeler yaptı. Ev sahiplerinin dönüşüme bakış açısı şöyle;

- ”Peki burada oturanlar olarak o yeni evlere uyum sağlayabilecek miyiz? Havuz başında halı yıkarız biz.” (Fikirtepe)

- ”Ayazma’da kahvemiz vardı; tüm mahalle orada toplanırdık, derenin oradaydı… Şimdi bu binaların arasında kaybolduk, birbirimizi kaybettik. Eskisi gibi değil artık hiçbir şey… "(Ayazma)

- “Konuştuk, müteahhit firma ile anlaştık. Benim şimdi bir evim var ama yeni, daha değerli bir evim olacak ve çocuklarım kurtulacak.” (Yeni Sahra)

- “20 sene daha bitmez bu proje.” (Tarlabaşı)

- “Lüksün içinde kayboluruz biz…” (Okmeydanı)