Kenya'daki dünyanın en büyük sığınmacı kampı kapatılıyor
Ajanslar

Kenya, ülkenin Somali sınırına 100 kilometre uzaklıktaki, dünyanın en büyük sığınmacı kampı olarak kabul edilen Dadaab kampını kapatma kararı aldı. İnsan hakları örgütleri, kampın kapatılması durumunda insani bir felaket yaşanacağı uyarısında bulundular.

Kenya'daki dünyanın en büyük sığınmacı kampı kapatılıyor

KENYA KAMPI MİLİTAN DEVŞİRME ÜSSÜ OLARAK GÖRÜYOR

İsveç'in Dagens Nyheter Gazetesi'nin haberine göre, 300 bin ile 450 bin dolayında sığınmacının yaşadığı tahmin edilen Dadaab kampı, Kenya hükümeti tarafından terör örgütü ElŞebab'ın militan devşirme üssü olarak değerlendiriliyor.

SALDIRILARI GERÇEKLEŞTİRENLERİN KAMPLA BAĞLANTISI VAR

Hükümet, 2013'te Nairobi'de 67 kişinin öldürüldüğü alışveriş merkezine düzenlenen saldırı ile 2015'de 148 kişinin öldürüldüğü Garissa üniversitesi saldırılarının Dadaab Kampı ile bağlantılı kişiler tarafından gerçekleştirildiği açıklanmıştı.

Kenya'daki dünyanın en büyük sığınmacı kampı kapatılıyor

600 BİN SIĞINMACININ YAŞADIĞI DİĞER KAMPLAR DA KAPATILACAK

Dadaab sığınmacı kampı ile birlikte toplam 600 bin sığınmacının yaşadığı diğer kampları da kapatmak için düğmeye basan Kenya Dışişleri Bakanı Karanja Kibicho, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, Kenya'nın kendi güvenlik çıkarlarını dikkate almak zorunda olduğunu, sığınmacı kabulünün artık son bulması gerektiğini açıklamıştı.

"ÜLKEYE SIĞINMACI KABUL ETMEYECEĞİZ"

İçişleri Bakanı Mwenda Njoka da hükümetin internet sitesinde yer alan açıklamasında, "Mesajımız açık; kampı kapatacağız ve ülkeye yeni sığınmacı kabul etmeyeceğiz" dedi.

"EL ŞEBAB SORUNUNU SIĞINMACI KRİZİ YARATARAK ÇÖZEMEZSİNİZ"

Kenya hükümetinin kararına ilişkin konuşan İsveç Uluslararası Politikalar Enstitüsü Başkanı Matt Karlsson, "El Şebab problemini, organize olmamış sığınmacı krizi yaratarak çözemezsiniz. Bu terörist devşirme zeminini zenginleştirir. Bölgede terörizmle başa çıkmanın tek yolu Somali'de devlet kontrolünü yeniden tesis etmekten geçer" dedi.

Dadaab sığınmacı kampı 1990 yıllarının başında Somali iç savaşından kaçanlara geçici konaklama yeri olarak düşünülüp kurulmuştu. Halen 300 ile 450 bin kişinin yaşadığı tahmin edilen kampta yaşayanların çoğunluğunu Somaliler oluştururken, kamp nüfusunun 6 bininin ilk sığınmacıların torunları olduğu belirtiliyor.