Kibariye kimdir

Kibariye kimdir

Asıl adı Bahriye Tokmak olan Kibariye, 10 Ağustos 1960 yılında, Manisa'nın Akhisar ilçesi Kapaklı köyünde doğdu. Kibariye doğduğunda annesi ile babası henüz evlenmediği için nüfus kayıtlarına doğum tarihi daha sonra 1959 olarak geçti. 1981'de kayıtlardaki doğum tarihinin düzeltilmesi için mahkemeye başvuran Kibariye, doğum tarihini 1960 olarak düzeltti.

AİLESİNE MADDİ DESTEK İÇİN SAHNEYE ÇIKTI

8 kardeşi bulunan Kibariye’nin ailesi, pamuk ve tütün toplayıcılığı ile geçinmekteydi. Ailesinin geçim sıkıntısı nedeniyle hiç okula gidemeyen Kibariye, 11 yaşından bu yana sahnelerde sanatını icra etmekte.

Akhisar'da yaşayan Enver Düzay isimli müzisyenin keşfettiği Kibariye, o dönemde kendi deyimiyle 'aşırı' fakir bir ailenin küçük kızıydı. Babası ayakkabı boyayarak annesi de düğünlerde darbuka çalarak, para kazanarak sekiz çocuğa bakmaya çalışırken Kibariye en büyük çocuk olduğu için kardeşlerini düşünerek anne ve babasına yardımcı olmak için sahneye çıktı.

İlk sahneye çıktığı günü "Ailem için başladım bu işe. Tek isteğim kardeşlerimin karnını doyurmaktı. Annem elindeki dört zeytinin hesabını yapardı. Mucize diye bir arkadaşım vardı, beni bir işe götürdü. Sesimi duyunca Enver ağabey 'Bu kız kim?' diye sormuş. O gün kazandığım azıcık parayla buzdolabını doldurmuştuk" cümleleriyle anlatan Kibariye, ilk olarak Akhisar'da bir gazinoda sahne aldı.

İZMİR'DE SANATÇILARIN DİKKATİNİ ÇEKTİ

Kibariye kısa süre sonra aynı gazinoda çalışan bir arkadaşının aracı olmasıyla 1974'te İzmir'deki bir pavyona sahne almak için gitti. Ancak pavyon sahipleri Kibariye'nin sesini dinlemeden, fiziğine bakarak Kibariye'yi işe almadı. İki yıl sonra 1974'te yine aynı "Çağlayan Saz" pavyonuna giden Kibariye, ikinci denemesinde pavyon sahibiyle anlaşarak 150 lira karşılığında sahne almaya başladı.

1980'lerde İzmir sahnelerinde çalışan Kibariye, o yıllarda İzmir Fuarı'na gelen tüm sanatçıların dikkatini çekti. Bunlar arasında Muzaffer Özpınar da vardı. Ünlü bestekar, sanatçıyı o zamanlar İstanbul’da Stardust gazinosunu çalıştıran Turgut Akyüz'e anlattı ve merhum Turgut Akyüz, Kibariye'yi dinlemek istediği için İzmir'den İstanbul'a gelen Kibariye'nin kaderi de böylece değişmeye başladı. Gazinocu Turgut Akyüz tarafından çok beğenilen Kibariye, Stardust gazinosunda sahne almaya başladı.

AKHİSAR'DA ÜNÜ YAYILMAYA BAŞLADI

O geceden sonra Kibariye her akşam şarkı söylemeye başladı. Sesi çok beğenildi ve sürekli ekstralara çıkmaya başladı. Sahnede Orhan Gencebay, Gönül Akkor ve Esengül'ün 45'liklerindeki şarkıları seslendiren Kibariye’nin Akhisar'da ünü yayılmaya başladı.

Bundan sonra yaşadıklarını 'Allah yürü ya kulum dedi' diyerek açıklayan Kibariye, İzmir'de sahne almaya başladı ve ailesini hatta babaannesini de alarak İzmir Mezarlıkbaşı'nda tek odalı bir eve taşındı. Ailesinin tüm maddi yükümlülüğü de üzerine alan Kibariye, İzmir Kordon'daki Çağlayan Pavyon'da yaşı tutmadığı için kaçak olarak çalışıyordu. O dönemde İzmir Fuarı'nda sahne alan Zeki Müren, Neşe Karaböcek ve Gönül Akkor gibi isimler akşamları Kibariye'yi dinlemeye geldi. 17 yaşında da İstanbul Gayrettepe'deki Stardust Gazinosu'nda çalışmaya başlayan Kibariye, ilk gecesinde dönemin birçok ünlüsünü sahnede kendisini dinlerken buldu.

SEDA SAYAN İLE EV ARKADAŞI

Stardust'a 4 yıl boyunca sahne almaya devam eden Kibariye o dönem Etiler’de tuttukları evde, ev arkadaşı Seda Sayan ile yaşadı. 'İstanbul'da edindiğim ilk ve son arkadaşım Seda'dır' diyen Kibariye, yaşadığı günleri hâlâ unutamadığını birçok röportajında belirtti.

EVLİLİKLERİ ÇOK KONUŞULDU

21 Aralık 1979'da taksi şöförü Tunay Ürek ile evlenen Kibariye 17 yıllık evliliğini ihanete uğrayınca bitirmek zorunda kaldı. 1999 yılında ikinci evliliğini, ailesinin özellikle de annesinin sert eleştirilerine rağmen 18 yaşındaki Ali Küçükbalçık'la gerçekleştirdi. Kibariye'nin sürpriz evliliğinin ardından magazin basınında evliliğin sonunun nasıl olacağı tartışıldı. Çünkü aynı dönemde birçok ünlü isim kendinden yaşça küçük kişilerle evlenmiş, kısa süre içinde bu birliktelikler son bulmuştu. Kibariye’nin evliliği halen devam etmekte ve Kibariye bu evliliğinden bir çocuk sahibi oldu. 39 yaşında anne olmasıyla da gündeme gelen Kibariye, ikinci evliliğini gerçekleştirdiğinde eşinden 20 yaş büyüktü.

OKUMA YAZMA ÖĞRENME SÜRECİ

Kibariye televizyon ekranlarında ve sahnelerde hiçbir zaman doğallığını kaybetmemesiyle hafızalara kazandı. Hatta bu doğallığı bile zaman zaman eleştiri konusu oldu. Maddi yetersizlik ve küçük yaşlardan itibaren çalışmak zorunda kalması yüzünden okuma-yazma öğrenemeyen Kibariye, bu durumu kompleks yapmadı ve dile getirmekten de hiçbir zaman çekinmedi. Kibariye, 'Kızım dünyaya gelmeden okuma-yazma öğrenmeliyim, yoksa kızıma nasıl yardımcı olurum' düşüncesiyle eşinin yardımını alarak okuma yazma öğrenmeye başladı.

2005 yılında kadınlara okuma-yazma öğretmeyi amaçlayan 'Bizim Sınıf' isimli sabah programında sunuculuk yapan Kibariye, okuma ve yazmayı sonradan öğrendiğini belirterek 'Öğrenmenin yaşı yoktur' mottosuna kendisini örnek gösterdi. Kibariye, Türkiye’de okuma yazma bilmeyen kadınların sayısının azalması için çalışmalar yaptı ve bu kadınları okula gitmeye teşvik etmeye kendini adadı. Yıllardır sahnelerde yer alan ve 32 albüm çalışması olan Kibariye, okuma- yazma bilmediği zamanlarda yaşadığı zorlukları ve okuma yazma öğrenmenin önemini her yerde ifade etti.

KUSURSUZ SES ÖDÜLÜ

Amerikalı, Avrupalı, Türk ve Arap bilim insanı ve sanatçılarından oluşan Montu Uluslararası Merid Müzik Ödül Komitesi 1996 yılında Kibariye’ye Montu Uluslararası Müzik Merid Doktoru Ödülünü verdi. Japonya'daki bir ses laboratuvarında yapılan bilimsel araştırmanın sonucunda 'Dünyanın kusursuz sesli sanatçısı'nı seçmek amacıyla verilen ödül için laboratuvarda, eserlerden rasgele bölümler alınarak sanatçıların doğru ses basıp basmadıkları kontrol edilirken, Kibariye'nin yüzde 100 kusursuz ses çıkardığı bilgisayarlar tarafından onaylandı. Aynı araştırma Fransa ve ABD'de de tekrarlandı. Ve sonuç olarak Kibariye doğru ses tonunu çıkarttığı belirterek ödüle layık görüldü.

TELEVİZYON HAYATI

Kibariye çok kısa sürede gerek sesi gerekse yorum her şeyden önemlisi de doğallığıyla tüm medyanın dikkatini çekti.1981 yılında ilk teklifi yılbaşı gecesi programı için TRT Televizyonu'ndan aldı. Kibariye'nin ulusal anlamda ün kazanmasına sebep olan bu teklif sonrasında, 1982 yılında ilk kez bir sinema filminde rol aldı. İlk showunu "Darısı Başınıza" isimli evlendirmeyi konu alan eğlence programı ile Kanal 6’da gerçekleştiren Kibariye, daha sonra "Eğlen Coş İşte Kiboş" ismi ile atv'de devam etti.

Daha sonra Star TV'de "Kibariye Show" ile ve son olarak TGRT'de yapılan program ile sona erer. Ardından 2011 yılı Ekim ayında Kanaltürk TV de Kibariye isimli programa başladı. Ve son olarak da atv'de yayınlanan Oryantal Star yarışmasında jürilik yaptı. Toplam 32 albümü bulunan Kibariye, 4 film ve 2 dizide de rol aldı.

ROMAN GÜZEL SANATLAR OKULU AÇMAK İSTİYOR

2014 yılında Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ile bir araya gelen Kibariye, yakın zamanda açmaya hazırlandığı Roman Güzel Sanatlar Okulu hakkında fikir alışverişinde bulundu. Sanat hayatının 40'ıncı yılını bu projeyle kutlamak istiyor.

Son olarak 2015 yılında Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Dolmabahçe'de Romanlar buluşmasına katılan sanatçı Kibariye çıkışta gazetecilere "Burada olmaktan çok gurur duydum. İyi ki çağırdılar. Çok ağladım çünkü çok duygusal laflar vardı içeride. Ama gerçeklerdi” açıklamasıyla gündemdeydi.