Kıbrıs konferansı Cenevre'de başladı
AA

Kıbrıs'ta Birleşmiş Milletler (BM) gözetiminde 15 Mayıs 2015'te yeniden başlayan müzakereler çerçevesinde düzenlenen uluslararası konferans İsviçre'nin Cenevre kentinde bugün başladı.

HARİALAR KASADA KİLİTLENDİ

BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Eide'nin arabuluculuğunda pazartesi günü İsviçre'de son 3 ayda üçüncü kez bir araya gelen taraflar, müzakerelerin ilk gününde "Mülkiyet" ve "Yönetim ve Güç Paylaşımı" konularını görüşmüştü.

Taraflar ikinci gün "Yönetim-Güç Paylaşımı", "Avrupa Birliği (AB)" ve "Ekonomi" başlıklarını masaya yatırdı. Cenevre'deki müzakerelerin son gününde de taraflar haritalarını sundu. Haritalar, iki tarafın harita uzmanlarının kontrollerinin ardından BM'nin çelik kasasına alınarak kilitlendi.

RUM TARAFININ HARİTASI ORTAYA ÇIKTI

Greekreporter'dan Philip Chrysopoulos'un haberine göre Güney Kıbrıs tarafının çizdiği ve kasaya konulan harita şöyle;

Kıbrıs konferansı Cenevre'de başladı

Kıbrıs konferansı Cenevre'de başladı

ÇAVUŞOĞLU DA KATILDI

BM Cenevre Ofisi'nin ev sahipliğinde gerçekleşecek tarihi konferansa, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum lider Nikos Anastasiadis ile garantör ülkeler adına Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocias ve İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson katıldı.

Kıbrıs konferansı Cenevre'de başladı
(KKTC Başbakanı Mustafa Akıncı)

ANA GÜNDEM GÜVENLİK VE GARANTİLER

Avrupa Birliğinin (AB) "özel gözlemci" sıfatıyla temsil edileceği kritik konferansın açılışını ise BM Genel Sekreteri Antonio Gutteres yapacak. Konferansın ana gündem maddesini, müzakerelerin 6 temel başlığından biri olan "Güvenlik ve Garantiler" oluşturacak, harita konusu gündeme gelmeyecek.

YUNANİSTAN'DAN AÇIKLAMA GELDİ

Yunanistan'dan konuyla ilgili; "Olumlu ilerleme sağlandı. Kritik konularda hala müzakereler devam ediyor" açıklaması geldi.

Kıbrıs konferansı Cenevre'de başladı

BM GENEL SEKRETERİ AÇIKLAMA YAPTI

Basına kapalı yapılan konferansa verilen arada BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Mustafa Akıncı ve Nikos Anastasiadis ile birlikte basın mensuplarının karşısına çıktı.

Burada açıklama ayapn ve soruları yanıtlayan Guterres; "Tarihi olarak ilk kez sadece Ada halkının değil garantör ülkeleri de aynı masa etrafında toplamış bulunuyoruz. Beyin fırtınası yaptık. Güvenlik ve garantiler konusundaki sorunların çözülmesi için fikir alışverişinde bulunduk. Son derece olumlu açılış görüşmeleri oldu. Tabi ki yapılacak şeyler bitmiş değil. Konferansa bugün devam edeceğiz. Mucize beklememek gerekiyor. Elle tutulur bir çözüm bekliyoruz. Bunun için ne kadar zaman harcamamız gerekiyorsa hedefimize ulaşmak için çalışacağız. Biz taraf tutmuyoruz. Hiçbir gizli amacımız yok. BM olarak görevimiz taraflara destek olmaktır. AB destek olmak için tam bir kararlılık göstermiş durumda. Burada amacımız konferansta nihai bir anlaşmaya varmaktır. Sürdürülebilir ve elle tutulur bir çözüm için çalışacağız. Bu çözümün bir umudun sembolü olmasını istiyoruz. Benim umudum bir çözüm olacaktır. Kıbrıs halkı bunu hak ediyor. Anlaşmaya ulaşmak için sıkı çalışıyoruz. İki toplumlu, federe devlete çok yakınız" dedi.







Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)