Kılıçdaroğlu: Biz hükümet kursaydık her şeyi düzeltirdik
AA

kemal kılıçdaroğlu

Kılıçdaroğlu, 7 Haziran seçimlerinde partisinin asgari ücret ve diğer konulardaki vaatlerinin eleştirildiğini ancak, 1 Kasım öncesinde ise diğer partilerin bu vaatleri tekrarladıklarını belirterek, "Bu durum bizim dediklerimizin ne kadar doğru olduğunu gösteriyor. Maliye Bakanı 'bunun kaynağını açıklarlarsa ben de gidip CHP'ye oy vereceğim' demişti. Bu seçimlerde biz Maliye Bakanının CHP'ye oy vermesini istiyoruz" dedi.

BEYAZ TOROS POLEMİĞİ

Beyaz toros tartışmalarına da değinen Kemal Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

"Bu şu anlama geliyor; 'Geçmişte faili meçhuller oldu. Biz iktidardan gidersek yeniden faili meçhuller olur, olmasın diye bize oy verin'. Aslında bu açıkça halka şantaj yapmaktır. Yani, 'ya bana oy verirsin ya ben seni acıya, gözyaşına, kana boğarım. Dolayısıyla Türkiye bir kaosun içine sürüklenir'. Geçen yasama döneminde 24 kez faili meçhullerin araştırılmasıyla ilgili önerge verdik, tamamına 24 kez AKP 'hayır' dedi ve faili meçhullerin araştırılmasını engelledi."

OSLO BELGELERİ

Oslo belgelerine ilişkin soru üzerine Kılıçdaroğlu, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Prof. Dr. Haluk Koç'un bu belgelerin büyük kısmını açıkladığını söyledi.

Belgelerin tamamının da ortaya konduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, "AKP gerek Oslo'da, gerek İmralı'da yaptığı görüşmelerde hangi vaatlerde bulundu, çıkıp bunları açıklamaları lazım. Bunlar halka hesabını veremeyeceği türden vaatler. Oslo tutanakları zaten yayımladı. O tutanakları ben tutmadım. Görüşen Türkiye Cumhuriyeti'nin kamu görevlileriydi. Görevlendiren dönemin başbakanıydı. Kendilerinin özgüveni varsa bütün tutanakları yayımlasınlar" diye konuştu.

"TÜRKİYE YANLIŞ POLİTİKA İZLEDİ"

Türkiye'nin yanlış dış politika izlediğini, Ortadoğu'daki terörün Türkiye'ye taşındığını dile getiren Kılıçdaroğlu, "IŞİD Türkiye'de eylem yapmaya başladı. Bizim Suriye ile ne alıp veremediğimiz var? Mısır'la, Libya ile niye kavga ediyoruz? Şimdi bağırıyoruz. 'Türkiye'ye terör geldi'. Sen o ülkelerin iç işlerine karışırsan Türkiye'ye terörü davet etmiş olursun" dedi.

CHP Lideri Kılıçdaroğlu, PKK'nın terör örgütü olmadığı şeklindeki açıklamalara ilişkin de bütün siyasi partilerin terör konusunda çok açık ve net tavır takınması gerektiğini, PKK'nın bir terör örgütü olduğunu kaydederek, " 'PKK terör örgütü değildir' dediğiniz andan itibaren teröre prim vermiş oluyorsunuz. AKP'nin içinde böyle çok kişi var zaten. Havuz medyasında da bu tür yazılar da yazıldı. Şimdi zaman değişti, ortam değişti, farklı bir şey seslendirilmeye çalışılıyor. Terör bir insanlık suçudur. Teröre karşı ortak duruş sergilememiz lazım" diye konuştu.

"BİZ HÜKÜMET KURSAYDIK.."

7 Haziran'dan sonra AK Parti ile yürüttükleri koalisyon görüşmelerine değinen Kılıçdaroğlu, "Son kertede 'Biz 4 yıllık bir koalisyon kurmayacağız. 3 aylık bir seçim hükümeti kurmak istiyoruz' dediler. Eğer 3 ayda bir seçim hükümetinin reform yaptığını düşünüyorlarsa bunu halka anlatmak zorundalar. Seçime kadar 3 ay vardı niye reform yapmadılar?" dedi.

Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

"Biz yetkiyi saraydan değil halktan alırız. Halkın iradesine güveniriz, sarayın değil. Ortaya çıkan kaosun tek sorumlusu bugünkü yöneticilerdir. Biz hükümet kursaydık Türkiye'yi Ortadoğu bataklığından çıkaracaktık, terör sorununu çözecektik, ekonomiyi düzeltecektik. Amacımız hakça bir düzen kurmaktı. Bu seçimlerde de bu amacın peşindeyiz. Toplumun yeniden seçim tablosuyla karşı karşıya kalmasının gerekçesi '400 milletvekili ısrarı'. 7 Haziran sonrası 'koalisyon' dediler, 'olur' dedik, halkın iradesine saygı gösterdik. Koalisyonu kimler kurmadıysa vatandaşın onu cezalandırması lazım. Nasıl? Demokratik yollarla. Oy vermemesi lazım."

Radyo yayınından sonra gazeteci Ruşen Çakır ile Periscope'ta söyleşi yapan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "1 Kasım seçimlerinde tek başına iktidar çıkmaması halinde Türkiye üçüncü bir seçimi kaldıramaz. Son görüşmemizde Sayın Davutoğlu'na şunu söyledim; Türkiye'de siyaset kurumu çözüm üretemiyor algısı giderek toplumda yerleşmeye başladı ve bu çok tehlikeli bir algıdır. Siyasetin çözüm üretmesi lazım" dedi.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)