Kılıçdaroğlu canlı yayına katıldı
AA

Kılıçdaroğlu canlı yayına katıldı

Kılıçdaroğlu, Habertürk'te katıldığı canlı yayında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı.

TEZKERE AÇIKLAMASI

"Tezkere için TBMM'nin olağanüstü toplantıya çağırılması" sorulan Kılıçdaroğlu, "Bölgedeki çalkantı derinleşerek devam ediyor. Dolayısıyla tezkerenin önemi ortadan kalkmış değil. Yeni bir tezkere getirecekler. Tabii içeriğini bilmeden bir yorum yapmak doğru değil." yanıtını verdi.

"Eski tezkerenin aynısı gelirse ne dersiniz?" sorusu üzerine Kılıçdaroğlu, eski tezkereye "evet" dediklerini hatırlattı. "Farklı bir tezkere bekliyor musunuz?" sorusuna Kılıçdaroğlu, şu cevabı verdi: "Onu bilmiyorum, yarın Milli Güvenlik Kurulu toplantısı var. Milli Güvenlik Kurulu toplantısından sonra hangi kararlar alınacak, kamuoyuna nasıl bir açıklama yapılacak onu bilmiyoruz. Önümüzdeki süreç içerisinde bakacağız, değerlendireceğiz. Tezkereye Milli Güvenlik Kurulu kararları yansıyabilir de. Onu da bilemiyoruz. Zaten terör bölgede varlığını hep sürdürdü ve sürdürmeye de devam ediyor. Hatta boyut biraz daha büyüdü. Hatta bizim 'terör örgütü' olarak tanımladığımız örgütlerin güçlü bir silah kapasitesi de var. Her türlü destek veriliyor çünkü o bölgeye. Dolayısıyla bu atmosfer içerisinde bakalım nasıl bir metin gelecek? Oturacağız, konuşacağız tabii kararımızı vereceğiz. Sonuçta hepimizin ortak amacı var. Türkiye bölgesinde gücünü, dinamizmini korusun, bölgeden bir olumsuzluk Türkiye'ye sıçramasın. En büyük arzumuz bu zaten."

"REFERANDUMU DOĞRU BULMUYORUZ"

"Irak'ın kuzeyinde yapılacak referandumu nasıl değerlendirdiği" sorusu üzerine Kılıçdaroğlu, şunları söyledi: "Biz, Irak'ın, Suriye'nin toprak bütünlüğünden yanayız. Irak ve Suriye parçalanmamalı. Bu atmosferde, hele hele bir referandum, bölgede bir Kürt-Arap çatışmasına yol açabilir ve daha kanlı olayların oluşmasına yol açabilir. Dolayısıyla herkesi sağduyuya davet ediyoruz. Başta Barzani'yi sağduyuya davet ediyoruz. Ortadoğu'nun zaten yeteri kadar sorunu var. Bütün bu sorunlar ortada dururken, sorunları çözmek bir yana, sorunları derinleştirmek için atılacak her adım bölge için felaket olabilir. O nedenle biz doğru bulmuyoruz."

Kılıçdaroğlu canlı yayına katıldı VİDEO

"TÜRKİYE SEYİRCİ KALDI"

Hükümetin "O bölgeye ben yön vereceğim, o bölgede politik olarak ben etkiliyim." sözlerinin artık unutulması gerektiği değerlendirmesinde bulunan Kılıçdaroğlu, iktidarın Ortadoğu ve dış politikasının bulunmadığını, bölgede Türkiye'nin seyirci kaldığını söyledi.

"ORTADOĞU'DAKİ TABLONUN SORUMULUSU HÜKÜMETTİR"

Daha önce "Türkiye, Ortadoğu'nun şamar oğlanına döndü." dediğini anımsatan Kılıçdaroğlu, kabile reislerinin Türkiye'ye kafa tutar hale geldiğini ifade etti. Kılıçdaroğlu, "Ortadoğu'da bugün bu tablo yaşanıyorsa, sorumlusu bu hükümettir, bunu bütün dünya biliyor, ben de biliyorum." diye konuştu.

"CHP OLSA NEYİ FARKLI YAPARDI"

"CHP olsa neyi farklı yapardı?" sorusunun yöneltildiği Kılıçdaroğlu, "CHP olsaydı böyle bir tablo asla olmazdı, Suriye'yle, Irak'la, Barzani'yle, İran'la, diğer ülkelerle aramız iyiydi. Irak merkezi yönetimiyle zaten bir sorunumuz yok bizim." cevabını verdi.

"IRAK'IN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNE SAYGILIYIZ"

Kılıçdaroğlu, Irak'a gittiğinde dönemin Irak Başbakanı'nın "Biz, 500 milyar dolarlık yatırım yapacağız. Bu yatırımları Türkiye yapacak. Biz otobanları açıyoruz size, siz pencereden girmeye kalkıyorsunuz. Biz ayrı devletiz, ayrı anayasamız, bayrağımız, parlamentomuz var. Neden bizi bir devlet gibi görmüyorsunuz? Neden Türkiye'nin bir eyaletiymiş gibi görüyorsunuz? Bu doğru değil." dediğini aktararak, Irak'ın anayasasına da toprak bütünlüğüne de saygılı olduklarının altını çizdi.

"AB ÇİFTE STANDART UYGULUYOR"

"Almanya, PKK ve FETÖ mensuplarını Türkiye'ye iade etmiyor. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?" sorusunu Kılıçdaroğlu, "Türkiye'ye her gelen yabancı heyete, Brüksel'de de Strazburg da da söyledim, 'AB, Türkiye'ye çifte standart uyguluyor, bizi farklı görüyor. Bu açıdan iki yüzlü ve doğru değil. Avrupa'nın etik değerleriyle de bağdaşmıyor." şeklinde cevapladı.

"AMERİKA'NIN TAVRINI DOĞRU BULMUYORUZ"

"ABD'nin PYD/YPG'ye silah vermesinin" sorulduğu Kılıçdaroğlu, "Amerika'nın tavrını asla doğru bulmuyoruz. Siz terör örgütünün uzantısı bir başka örgüte ağır silahlar verirseniz, hatta silahlandırırsanız bu bölgeyi felakete götürür. Felaket bir şey. Niçin silahlandırıyor Amerika bütün bunları? Ortadoğu'da yeni bir harita çıkarmak için. Bu, bugün söylenmiyor, yıllardır söyleniyor. Peki bu ülkenin yöneticileri yıllardır bilinen bu gerçeğe karşı hiç düşünmediler mi 'Ya bizi Ortadoğu'ya niye soktular?' Kendi ayağımızla kendi kuyumuzu kazdık. Çünkü özgür iradeleri yoktu bunların. İrade başka tarafa ipotekti. Çünkü kendi iktidarlarını başkalarına borçluydular." yanıtını verdi.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)