Kılıçdaroğlu: Ekmeleddin'in CHP'den olmadığını biliyorum

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu için, "Birileri itiraz etti 'efendim o bizim partiden değil'. Ben de biliyorum bizim partiden değil. İstiyorum ki o 76 milyon yurttaşın rahatlıkla 'işte bu benim cumhurbaşkanımdır' diyebilen bir kişi olsun. O nedenle onu partiler üstü tuttuk. O nedenle onun bütün partilere eşit mesafede olması için çaba harcadık" dedi.

Kılıçdaroğlu: Ekmeleddin'in CHP'den olmadığını biliyorum

Kılıçdaroğlu, Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz'i makamında ziyaret etti. Daha sonra belediye tarafından pazar yerinde düzenlenen iftar yemeğine katılan Kılıçdaroğlu, 10 Ağustos'ta cumhurbaşkanı seçiminin yapılacağını hatırlatarak, "Kendimize sormamız gereken ilk soru şu? Cumhurbaşkanı adayımız nasıl olmalı? Bana sorarsanız cumhurbaşkanı adayı tarafsız olmalı. Bütün siyasi partilere eşit mesafede olmalı. Bir siyasi kimliği olmamalı, bilgin birisi olmalı" diye konuştu.

''CUMHURBAŞKANI SAYILACAK KİŞİ SEVECEN OLMALI''

Cumhurbaşkanı olacak kişinin saygın, hem yurt içinde hem yurt dışında itibarı ve saygınlığı olması gerektiğini anlatan Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti: "Sevecen olması lazım. Yumuşak güzel bir dili olması gerekiyor. Vatandaşına sevgiyle saygıyla yaklaşması lazım. Cumhurbaşkanı adayının öfke dilini kullanmaması lazım. Bütün yurttaşlarını severken birilerini arada bulup tokat atmaması lazım. Herkesi sevmesi sayması lazım. Cumhurbaşkanı adayının iyi bir yönetici olması lazım. 57 ülkenin İslam İş Birliği Teşkilatı'nın genel sekreterliğini yapıp, Birleşmiş Milletlerden sonra en büyük uluslararası kuruluştur, onu yöneten birisinin cumhurbaşkanı olması lazım."

Kılıçdaroğlu, cumhurbaşkanı adayının geçmişinin temiz olması, ahlaklı, sevimli ve konuşurken insanın içine huzur vermesi gerektiğini bildirdi.

''AHLAK KAVRAMI ÇOK ÖNEMLİ''

Ahlak kavramının çok değerli olduğunu, ahlakı yücelten bir toplumun vicdanının da güçleneceğini belirten Kılıçdaroğlu, "Devletin yönetimini birilerinin eline vereceksen o kişinin ahlaklı olması lazım. O kişinin saygın, itibarlı olması lazım. Cumhurbaşkanının bilge birisi olması lazım. Bilgi birikiminin olması lazım. Konuşmasını kalkmasını iyi bilmesi lazım. Dünya millet tarihine en büyük katkıyı yapanlardan birisidir Ekmeleddin Bey. Böyle birisini bulmak, cumhurbaşkanlığı için önermek bizim için onurdur" diye konuştu.

Kılıçdaroğlu bir partiye genel başkan değil, Türkiye Cumhuriyeti'ne cumhurbaşkanı seçeceklerini kaydetti.

"Birileri itiraz etti 'efendim o bizim partiden değil'. Ben de biliyorum bizim partiden değil. İstiyorum ki o 76 milyon yurttaşın rahatlıkla 'işte bu benim cumhurbaşkanımdır' diyebileceği bir kişi olsun. O nedenle onu partiler üstü tuttuk. O nedenle onun bütün partilere eşit mesafede olması için çaba harcadık" diyen Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti: "Cumhurbaşkanı adaylarının dünyada saygınlıklarının olması lazım. Gazze'yi biliyorsunuz, her gün masum çocuklar ölüyor. Filistinli insanlar öldürülüyor. Müslümanlar öldürülüyor. Ortadoğu'da itibarımız kalmadı. Hiç kimse gelip Türkiye'nin kapısını çalmıyor. 'Gel şu derde deva ol' diye bizim kapımızı çalmıyor. Neden acaba? Eskiden Türkiye'de herkes Ortadoğu'da bir olay olduğu zaman beklerdi, Türkiye gidecek müdahale edecek, olayı çözecek diye. Bugün kimse gelmiyor. Ekmeleddin İhsanoğlu Ortadoğu'yu bilen birisi. Arap dünyasını bilen birisi. Batı'da saygınlığı olan birisi. Yeniden itibar kazanmak istiyorsak Ekmeleddin İhsanoğlu cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturmalı."

''ORASI DEVLETİN SİGORTASIDIR''

Kılıçdaroğlu, cumhurbaşkanlığı koltuğunun bir özelliğinin daha bulunduğunu ifade ederek, "Orası devletin sigortasıdır. Orada kavga olmaz. Milletle kavga olmaz. Devletle kavga olmaz. O devletin sigortasıdır. Eğer oraya kavgacı birisini çıkarırsak, vatandaşıyla her gün kavga eden birisini çıkarırsak, kendisiyle kavga eden birisini çıkarırsak, devlete yazık etmiş oluruz" dedi.

Türkiye topraklarının bereketli olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, "Gelin bu topraklara 10 Ağustos'ta huzuru, birliği, dirliği ekelim, sevgiyi ekelim, kardeşliği ekelim, ekelim, ekmeği ekelim, Ekmeleddin İhsanoğlu'nu cumhurbaşkanı olarak seçelim" ifadesini kullandı.