CHP KHK'yı Anayasa Mahkemesi'ne taşıyacak
DHA

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Gaziler Haftası münasebetiyle gazilerle bir araya geldi. Akşam yemeği programı öncesinde basın mensuplarının sorularını cevaplayan Kılıçdaroğlu, "Gazilere saygı göstermek sadece CHP'nin değil, sadece bir gurubun değil aslında toplumun her kesimin ortak görevidir. Zaman zaman değerlerimizden ve ortak paydadan söz ederiz, bu ortak paydayı oluşturan temel ögelerden birisi de gazilerimizdir. Bu hafta gazilerimizi kucaklayacağız. En azından onların sorunlarını dinleyeceğiz, onların sorunları nedir, bizlerle ilgili beklentileri nelerdir, onlar anlatacak bizlerde dinleyeceğiz" diye konuştu.

CHP KHK'yı Anayasa Mahkemesi'ne taşıyacak

"KHK'YI ANAYAYASA MAHKEMESİNE GÖTÜRECEĞİZ"

Anayasaya aykırı olduğunu düşündüğü Kanun Hükmünde Kararname (KHK) bölümlerini Anayasa Mahkemesi'ne taşınacağını belirten Kılıçdaroğlu, MHP'nin Kanun Hükmünde Kararnamelerin Anayasa Mahkemesi'ne götürülmesine itiraz etmesini de değerlendirdi. Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

"MHP itiraz edebilir 1990'larda iki kez gitmiş Anayasa Mahkemesi'ne, iki kez karar verilmiş. Anayasa'nın değiştirilmesi dahi teklif edilemeyen maddeleri var, Türkiye Cumhuriyeti demokratik, laik, sosyal hukuk devletidir. OHAL bu hukuk devleti içinde yapılmak zorundadır. OHAL'e ihtiyaç duyulmasının sebebi, Türkiye'nin olağan üstü bir dönem yaşaması ve bu dönemi aşmak için olağan üstü hukuka ihtiyacı olmasıdır. Ama bu hukuk, anayasaya aykırı olamaz. Olağanüstü Hal yetkisi alıp OHAL sonrası dönemleri de düzenlerim demek, anayasaya aykırıdır. Çünkü böylelikle parlamentoyu devre dışı bırakmış oluyorsunuz. Diyelim ki herhangi bir bakanlık, şube veya yeni bir tüzel kişilik oluşturulacak kamuda. Bunun adresi TBMM'dir. Yeni bir bakanlık kurulursa meclis kurulacak. Yeni bir mahkeme oluşturulacaksa, yargıyla ilgili kurallar konulacaksa, bu meclisin işidir. Ama OHAL dönemlerinde yürütme organına deniyor ki, "Bu dönemi öyle kullanacaksın ki, kısa süre içerisinde Türkiye'yi olağan sürece taşıyacaksın. Ama olağan sürece taşırken olağan üstü hukuku da olağan sürece taşımayacaksın. Anayasanın temel kuralıdır bu. Bu yüzden Anayasa Mahkemesi'ne taşıyoruz."

CHP KHK'yı Anayasa Mahkemesi'ne taşıyacak

CHP KHK'yı Anayasa Mahkemesi'ne taşıyacak

CHP KHK'yı Anayasa Mahkemesi'ne taşıyacak

Haber Kaynağı: Demirören Haber Ajansı (DHA)