Kırım referandumda Rusya dedi

Kırım referandumda Rusya dedi

Referandumda halka, "Rusya'ya bağlanmayı razı mısınız?" ve "1992 yılı Kırım Anayasası'nın yeniden yürürlüğe girmesi ve Kırım'ın Ukrayna'nın bir parçası olmasına razı mısınız?" soruları yöneltildi. Oy verme işlemi yerel saatle akşam 20.00'a kadar devam etti.

Kırım referandumda Rusya dedi

YÜZDE 93 RUSYA DEDİ

23 ülkeden 135 gözlemci tarafından izlenen referandumda, 1 milyon 200 bin seçmen oy verdi. Sandık çıkış anketlerine göre halkın yüzde 93'ü Rusya ile birleşmeye evet dedi. Resmi sonuçların ise yarın açıklaması bekleniyor açıklanması bekleniyor.

Kırım referandumda Rusya dedi

Kırım referandumda Rusya dedi

ABD VE AB SONUÇLARI TANIMAYACAK

ABD ve birçok Avrupa ülkesi ise "referandumun uluslararası hukuka aykırı olduğunu ve sonucunu tanımayacaklarını" açıklamıştı.

USÜLSÜZLÜK İDDİALARI

Seçim sandıklarının bulunduğu binalardaki oy verme işlemi sırasında düzensizlik gözlemlenirken, katılımcıların seçim listelerinde olup olmadığına dikkatlice bakılmadığı ileri sürüldü. Bu duruma yönelik ilk tepki ise Kırım Tatar Milli Meclisi Seçim Komisyonu Başkanı Zair Smedlayev'den geldi. Smedlayev, özellikle Bahçesaray şehrine otobüslerle seçmenlerin getirildiğini belirterek, şehirdeki katılım oranının yükseltilmeye çalışıldığını söyledi. Öte yandan, referandum yapılırken başbakanlık ve parlamento binaları başta olmak üzere Akmescit'teki birçok devlet binasında Rusya bayraklarının asılı olması dikkati çekti.

TATARLAR SANDIĞA GİTMEDİ

Kırım Tatarları ise günler öncesinde açıkladıkları gibi referandumu boykot etti. Başkent Akmescit'te, ağırlıklı olarak Tatarların yaşadığı Çistinkaya mahallesindeki okulda kurulan sandıklarda, sadece bölgede yaşayan Ruslar ve Ukraynalılar oy kullandı.