Kırklarelili iş adamı eşek sütü üretimine başlıyor
Ajanslar

EŞEK

Kırklarelili iş adamı Kemal Bozdemir’in 2011’de 3 milyon liralık yatırımla kurduğu eşek çiftliği, haziranda süt üretimine başlıyor. Şifa ve kozmetik alanında kullanılan eşek sütünün toz halinde marketlerde satılması planlanıyor.

225 EŞEK YAŞIYOR

Bulgaristan-Dereköy Sınır Kapısı’na 20 kilometre uzaklıktaki eşek çiftliğinde 165’i dişi, 40’ı yavru olmak üzere 225 eşek yaşıyor. Dört personelle birlikte eşeklerin aylık maliyeti 20 bin lirayı buluyor. Haziranda eşek sütü üretimine başlayacak olan çiftlikte aynı anda altı eşeğin sağıldığı sağımhane çalışmaları da tüm hızıyla sürüyor.

EŞEK SÜTÜ ÜRETİMİ İTALYA'DA ÇOK YAYGIN

Türkiye’de de son dönemde sayıları hızla artan eşek çiftlikleri, Avrupa’da özellikle İtalya’da çok yaygın. Şifa vericiliği ve kozmetik özellikleri nedeniyle litresi 50 euroya satılan eşek sütünün Türkiye’de satışına mevzuat izin vermiyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, hijyen kuralları gereğince perakende çiğ süt satışını yasaklıyor. Eşek çiftliği bu yüzden perakende çiğ süt pazarlaması yapamıyor. Çünkü yasaya göre, "Süt, ısıl işlem görmeden tüketiciye satılamaz."

Kırklarelili iş adamı eşek sütü üretimine başlıyor

"MEVZUAT ÇIKSA BİLE DENETİMİ ÇOK ZOR"

Kırklareli Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü yetkilileri, "Yasak sadece eşek sütünü kapsamıyor. Çiğ süt koyun, inek gibi çok geniş bir pazarı kapsıyor. Yasa çıksa bile sağlıklı koşullarda süt sağılmıyor ki sağlıklı çiğ süt satılsın. Sadece Kırklareli’de çiğ süt satan 3 binden fazla işletme var. Mevzuat çıksa bile denetimi çok zor" diyor.

Kırklarelili iş adamı eşek sütü üretimine başlıyor