Kırmızı Kitap'ta cemaat ifadesi olmayacak

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, "Bu can bu bedende oldukça mücadele devam edecek" dediği paralel yapı konusunda beklendiği gibi Erdoğan’ın başkanlık ettiği ilk MGK’da karar alındı ve çalışmalar başlatıldı.

Kırmızı Kitap'ta cemaat ifadesi olmayacak

TASLAK ÇALIŞMA 1 AYDA TAMAMLANACAK

MGK’da ele alınan konu, bir öngörüşme niteliğinde olup; bu karardan sonra çalışmalar süratle başlatıldı. Taslak çalışma 1 ay içinde tamamlanacak. İşte Kırmızı Kitap'ın detayları;

KIRMIZI KİTAP, ASLINDA MAVİ VE 23 SAYFA

Devletin milli güvenlik siyasetinin anayasası olarak kabul edilen ve ‘Kırmızı Kitap’ olarak bilinen MGSB, aslında kırmızı değil, mavi. 2010’da yapılan değişiklikten sonra sayfa sayısı 42’den 23’e düştü. Genel ifadelerin ve tehdit tanımlamalarının yer aldığı kitap, ulusal güvenliğin ‘anayasası’ olarak kabul edilirse; altında, kurumlara uygulamaları için görevler veren yasa olarak nitelendirilebilecek 3 adet strateji belgesi yer alıyor; "İç Güvenlik Strateji Belgesi, Dış Güvenlik Strateji Belgesi, Askeri Güvenlik Strateji Belgesi."

"GERİYE DÖNÜŞ OLMAYACAK"

2010’daki değişiklikle MGSB’de çok ciddi bir zihniyet dönüşümü yapılmış, “irtica” gibi soyut kavramlar, “tarikatlar”, “cemaatler” tehdit olarak sayılmamıştı. Son kararla eskiye dönüleceği ve yine “soyut tehdit tanımlamalarının yapılacağı” gibi kaygılar oluştu. Ancak çalışmalarda bu hassasiyetin korunduğu ifade edildi.

PARALEL YAPI'NIN TARİFİ YAPILACAK

MGSB’de ‘paralel yapı’ tehdidine ilişkin, "Kamu imkânlarını kullanarak, kadrolaşarak, devletin içinde örgütlenen; dış bağlantılarla, hukuk dışı girişimlerle, iletişim sistemi üzerinden casusluk faaliyetlerinde bulunarak hükümeti yıkmaya, devlet mekanizmasını ele geçirmeye yönelik yapılara karşı tüm kurumlar topyekûn mücadele eder..." gibi bir tanımlama yapılacak.

DETAYLAR STRATEJİ BELGELERİNDE

MGSB’de Türkiye’nin ulusal güvenliğini tehdit eden yapılanmalar ve faaliyetler genel olarak yazıldıktan sonra yenilenecek İç Güvenlik Strateji Belgesi, Dış Güvenlik Strateji Belgesi ve Askeri Güvenlik Strateji Belgesi’nde mücadelenin detayları yer alacak. Strateji belgelerinde, orduya sızmalar, kumpas girişimleri, çeşitli metotlarla itibarsızlaştırma, bazı kadroların tasfiyesi gibi girişimlere yönelik adımlar bulunacak. Çeşitli grupların kadrolaşma hareketlerine yönelik atılacak adımlar yer alacak.